Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Stefan Gheorghidiu, student la litere, se casatoreste cu o colega. In curand mosteneste o avere importanta. Eroii sunt preocupati numai de problemele de constiinta. Intaia problema a lui Gheorghidiu este de a se apropia cat mai mult sufleteste de nevasta lui. Si cum el exploreaza metafizicul, intelege sa comunice in aceasta sfera de preocupari cu sotia lui. Lui Gheorghidiu nevasta-sa ii place fizi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Stefan Gheorghidiu, student la litere, se casatoreste cu o colega. In curand mosteneste o avere importanta. Eroii sunt preocupati numai de problemele de constiinta. Intaia problema a lui Gheorghidiu este de a se apropia cat mai mult sufleteste de nevasta lui. Si cum el exploreaza metafizicul, intelege sa comunice in aceasta sfera de preocupari cu sotia lui. Lui Gheorghidiu nevasta-sa ii place fiziceste, fara ca el sa-i poata defini un aspect mai sufletesc, mai complex.

El ar vrea-o frumoasa si capabila de speculatia filosofica. Sotia se dovedeste geloasa fara obiect si necredincioasa cu disimulatie. O femeie nu inseala niciodata nemotivat, chiar daca motivul ar fi o simpla slabiciune. Ea este nefilosoafa, geloasa, inselatoare, lacoma, seaca si rea. Atunci pentru ce o iubeste Gheorghidiu? El insusi nu poate explica. Analiza devine un monolog liric in care eroul isi destainuie febrilitatea sufleteasca: "Viata mi-a devenit curand o tortura continua. Stiam ca nu mai pot trai fara ea.

Ca o armata care si-a pregatit ofensiva pe o directie, nu mai puteam schimba baza pasiunii mele. Era in toate planurile mele. Era in toate bucuriile viitorului. La masa, la miezul noptii, in gradina de vara, in loc sa ascult ce-mi spune vecinul sau vecina, trageam cu urechea nervos, sa prind crampee din convorbirile pe care nevasta-mea le avea cu domnul elegant de alaturi de ea. Nu mai puteam ceti nici o carte, parasisem Universitatea."

Incontestabil, aici se ascund adevaruri sufletesti care erau poate mai bine spuse la modul obiectiv. Toata gelozia lui Gheorghidiu ramane un fenomen psihic particular. Cand afla intamplator de la un colonel limbut purtarile nevestei, Gheorghidiu, in loc sa fie paralizat de mahnire, face gesturi rusesti: "Asculta Vasile, ai zece poli de la mine, daca te intorci acum, cu trasura, pana la Campulung...Vasile, iti dau douazeci de napoleoni...Poti cumpara o pereche de cai de trasura."

Gheorghidiu e un erou din galeria "inadaptabililor", e un invins. E un filosof intr-o lume de nestiutori de carte cinici, si acesti nestiutori de carte il pacalesc si-i fura buna parte din mostenire. El nu cunoaste femeia si nu o poate stapani, iar femeia il face sa sufere. Deci e vorba mai putin de analiza geloziei cat de cazul unui inadaptat la viata erotica, a unui infirm. Si aceasta incapacitate de viata a eroilor este si mai evidenta in "Patul lui Procust".

Paginile din jurnalul de campanie constituie tot ce s-a scris mai subtil, mai frumos despre razboi in literatura noastra. Avem de-a face cu o viziune personala a lui, cu un spectacol straniu, apocaliptic, de tragic grotesc, asemanator cu tablourile primitivilor, narative, hilare, grave.

Din multe puncte de vedere "Patul lui Procust" infatiseaza o scriere mai matura. Materialul este mai bogat, ochiul mai linistit, fraza a pierdut o parte din lunecarea aceea putin cam iritanta. Romanul este o demonstratie, un program, ofera o superioara emotie politista, emotie ce consta in putinta de a participa ca cititor la constructia romanului. Cine se afla inaintea unui vraf de scrisori ale unui scriitor sau in fata unui voluminos dosar al unui proces criminal, are o satisfactie asemanatoare cu aceea pe care putem s-o capatam din citirea romanului "Patul lui Procust". Totul e amestecat, nedatat, birocratic, dar evenimentul respira si se construieste pas cu pas, regasindu-si prin umpleri succesive adevarata cronologie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.