Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.05

nivel: Liceu

Textul narativ este streucturat in doua parti precizate in titlu, care indica temele romanului si in acelasi timp cele doua xperiente fundamentale de cunoastere traite de protagonist: dragostea si razboiul.

Daca prima parte reprezinta rememorarea iubirii matrimonial esuate dintre Stefan Gheorghidiu si Ela, partea a doua, construita sub forma jurnalului de campanile a lui Gheorghid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Textul narativ este streucturat in doua parti precizate in titlu, care indica temele romanului si in acelasi timp cele doua xperiente fundamentale de cunoastere traite de protagonist: dragostea si razboiul.

Daca prima parte reprezinta rememorarea iubirii matrimonial esuate dintre Stefan Gheorghidiu si Ela, partea a doua, construita sub forma jurnalului de campanile a lui Gheorghidiu, urmareste experienta de pe front, in timpul Primului Razboi Mondial.

Prima parte este in intregime fictional, in timp ce de a doua valorifica jurnalul de campanile al autorului, articole si documente din epoca, ceea ce confera autenticitate textului.
Incipitul si finalul sunt cele care evidentiaza cele mai bine temele romanului.

Roamnul debuteaza printr-un artificiu comkpozitional: actiunea primului capitol, La Piatra Craiului, in munte, este posterioara intamplarilor relatate in retul Cartii I.

Chiar daca este vorba de un roman modern, in incipit sunt fixate cu precizie realista coordonatele spatio- temporal: In primavera anului 1926, ca sublocotenet proaspat, intaia data concentrate, luasem parte, cu un regiment de infanterie din capital, la fortificarea vaii Prahovei, intre Busteni si Predeal.

Protagonistul si in acelasi timp naratorul intamplarilor din roman, Stefan Gheorghidiu, este concentrate pe Valea Prahovei si in asteptarea intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial. El insista la popota ofiterilor la o discutie despre dragoste si fidelitate, pornind de la un fapt divers aflat din presa: un barbat care si-a ucis nevasta fidela a fost ahitat de tribunal. Aceasta discutie declanseaza memoria afectiva a protagonistului, trezindu-I amintirile legate de cei doi ani si jumatate de casnicie cu Ela.

Episodul discutiei de la popota, adica un eveniment exterior, declanseaza, intocmai ca la Proust, rememorarea unor intamplari sau stari traite intr-un “timp pierdut”, un timp psihologic, dar spre deosebire de fluxul memoriei involuntare proustiene, in cartea lui Camil Petrescu evenimentele din trecut sunt ordonate chronologic si analizate in mod lucid, fiind vorba de memoria voluntara. La Proust, personajul- narrator retraieste trecutul, la Camil Petrescu, acesta analizeaza si interpreteaza trecutul.

Ultimul capitol, intitulat Comunicat apocrif este ilustrativ pentru devenirea interioara a protagonistului. Titlul acestui capitol poate fi interpretat in dublu sens: pe de o parte, se refera la comunicatele contradictorii care sosesc de pe front, iar pe de alta parte, titlul trimite, in maniera metaforica la scrisoarea anonima pe care o primeste protagonistul la intoarcerea din razboi si in care I se dezvalui ca sotia il insala. Stefan nu mai verifica insa autenticitatea acestei scrisori, pentru ca a oboist sa se mai indoiasca sis a mai caute certitudini.

Ranit si spitalizat, Gheorghidiu revine acsa, la Bucuresti, dar se simte detasat de tot ce il legase de Ela. Opriveste acum cu indiferenta cu care privesti un tablou si hotaraste sa o paraseasca: I-am scris ca ii las absolute tot ce e in casa, de la obiecte de prt la carti… de la lucruri personale la amintiri. Adica tot trecutul. Prin renuntare la “trecut”, adica atat la timpul trait, cat si la cel rememorat, Gheorghidiu se elibereaza de drama erotica.

Romanul este scris la persoana intai, sub forma unei confesiuni a personajului principal, Stefan Gheorghidiu, care traieste doua experiente fundamentale: iubirea si razboiul.

Naratiunea la persoana intai, cufocalizare exclusive interna presupune existent unui narrator implicat. Punctual de vedere unic si subiectiv al personajului- narrator care mediaza intre cititor si celelalte personaje, il determina pe cititor sa cunoasca despre ele atat cat stie si personajul principal.

Insa situarea eului narativ in central povestirii confera autenticitate, iar faptele si personajele sunt prezentate ca evenimente interioare, interpretate, analizate. Reprezentarea epica neutral a unor evenimente exterioare face loc reprezentarii unei proiectii subiective in planul constiintei naratorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.