Ulise

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.45

nivel: Liceu

Acest termen a fost intotdeauna greu de definit.Putem spune ca destinul este insasi viata unui om, dar la o analiza mai complexa, ne dam seama ca acesta este mult mai mult decat atat.

In Antichitatea greaca exista conceptia conform careia destinul este scris de catre zei, si oricat de mult vrei s ail schimbi, acesta se implineste in cele din urma.In trecut, exista o puternica credin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ulise

Acest termen a fost intotdeauna greu de definit.Putem spune ca destinul este insasi viata unui om, dar la o analiza mai complexa, ne dam seama ca acesta este mult mai mult decat atat.

In Antichitatea greaca exista conceptia conform careia destinul este scris de catre zei, si oricat de mult vrei s ail schimbi, acesta se implineste in cele din urma.In trecut, exista o puternica credinta in zei, ceea ce ii determina pe oameni sa se inchine sis a se roage lor, crezand ca pana si destinul este condus de zei.
Odata cu trecerea timpului aceasta credinta s-a diminuat iar conceptia referitoare la destin s-a schimbat.Oamenii incepeau sa accepte ca viata este a lor si ca si-o po trai cum vor, dar totusi nu renuntau l;a zei.

In prezent situatia se schimba radical, viziunea asupra credintei capata noi tendinte caci fiinta umana realizeaza ca intrupeza cele doua trasaturi (binele si raul) fie in mod egal, fie una dintre cele doua are puterea dominanta.

Nu exista RAU si nu exista BINE ca doua entitati total opuse care se lupta pentru a obtine suprematia, ci fiecare om dispune de capacitatea de a allege si de a fi dupa propriile lui standarde.

Iar prin puterea ratiunii se intelege motivatia omenirii de a crea zei cu forte supreme deoarece - omenirea dorea sa gaseasca o temere de fiecare data cand se abatea de la drumul cel drept, pentru a-si impune anumite limite si pentru anu trece peste principiile ei, calcand demnitaea in picioare.

Fiecare om este responsabil de viata lui, iar fiecare moment ar trebui sa duca cu el dopar sentimental creative al fericirii caruia tu sa ii dai tendinte expansioniste sip e care s ail dezvolti ca pe un rod launtric ce evolueaza si respire direct prin porii tai si odata cu tine.

Spun asta deoarece mai tarziu paote fi prea tarziu, iar imaginea panoramica a propriului ideal ti se va dezvalui de sub giulgiul negru al mortii, cand trupul iti va fi secatuit de idei, de viata si lipsit de alternative, caci murim putin cate putin inca din ziua in care ne facem aparitia pe acest pamn, iar fiecare clipa e un pas in plus spre sfarsit.

EROII ANTICI

Astazi omul cunoaste fortele naturii si puterea lor nu il mai inspaimanta.Dar imaginatia omului primitive, in lipsa unei ratiuni patrunzatoare, a creat figurile mitice ale zeilor atribuindu-le taore fenomenele pe care nu si le putea explica.

Exista o distictie esentiala intre zei si eroi.Zeii erau niste fiinte pur imaginare pe cand multi dintre eroi au trait in realitate iar imaginatia nu a facut altceva decat sa le mareasca peste fire personalitatea.Zeus nu a existat, Ahile, Agamemnon, Menelau, Ulisse au fost insa oameni care au luptat sub zidurile Troiei.

In legendele despre eroi asistam la o incordare a tuturor puterilor fizice si morale ale pamantenilor spre a birui fortele vrajmase si a ridica viata si demnitatea omului deasupra tiraniei si a mizeriei.

Intelesurile cuvantului erou izvorasc din Iliada si Odiseea poeme in care se canta faptele savarsite de luptatorii care au luat parte la razboiul Troiei.dar inainte de lupta de sub zidurile Troiei, grecii dezvoltasera stralucita civilizatie miceniana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.