Ulcerul gastroduodenal

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Hemoragia, complicație frecventă constă în hematemeze – vărsături cu sânge ca zațul de cafea – sau melene, însoțite, atunci când cantitatea de sânge pierdut este mare, de creșterea frecventa a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, lipotimie. Examinarea secreției gastrice arată, în ulcerul duodenal, creșterea secreției bazale și a concentrației de acid clorhidric. În ulcerul duodenal [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ulcerul gastroduodenal

Hemoragia, complicație frecventă constă în hematemeze – vărsături cu sânge ca zațul de cafea – sau melene, însoțite, atunci când cantitatea de sânge pierdut este mare, de creșterea frecventa a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, lipotimie. Examinarea secreției gastrice arată, în ulcerul duodenal, creșterea secreției bazale și a concentrației de acid clorhidric. În ulcerul duodenal predomină hipersecreția cu hiperclorhidrie, în ulcerul gastric secreția gastrică este normală sau subnormală.

Metoda de diagnostic al ulcerului duodenal este radiologică. Aceasta pune în evidență semnul major sau direct ”nișă” sau semne indirecte ca deformările retractile ale zonelor înconjurătoare. În cazul tratamentului igieno-dietetic, bonavii cu diagnostic de ulcer duodenal, în perioada dureroasă, vor ține regim alimentar de protecție gastrică cu mese mici și repetate în care vor evita alimentele acide, condimentele, dulciurile concentrate, soluțiile saline concentrate. Vor fi evitate salatele de crudități și mere. Tutunul va fi cu desăvârșire interzis, dovedindu-se că are maxima nocivitate în întreținerea leziunilor ulceroase.

De asemenea alcoolul va fi interzis bolnavilor cu ulcer duodenal și gastric. Tratamentul medicamentos, extrem de diversificat în funcție de complexele mecanisme ce produc ulcerul gastric și cel duodenal, va fi individualizat pentru fiecare bolnav. În terapia modernă s-au descoperit așa numiții inhibitori de receptori H2, de histamină (cinetidină) care au dat rezultate bune în ulcerele gastroduodenale. Există unele preparate care se administrează factorilor de apărare a mucoasei gastrice și acestea numai la indicația medicului ce are în ingrijire bolnavul.

Ulcerul gastric la care după trei săptamâni în condiții de spitalizare nu se modifică nișa, se operează. Dacă nișa se diminuează dar nu se închide se va mai aștepta trei săptămâni, după care se va reexamina bolnavul și dacă nișa nu s-a închis, se va opera. Bolnavii cu nișa închisă vor continua regimul de crutare, în orice caz fără tutun și alcool, vor păstra indicațiile terapeutice ale medicului, prezentându-se periodic la control radiologic și endoscopic.

Deoarece numai ulcerul gastric pune problema diferențierii lui de cancerul gastric, este necesar și obligatoriu examenul endoscopic cu prelevări bioptice din ulcerația gastrică. Relația ulcer gastric – cancer gastric este mai puțin obișnuită, dar există cicatrizați în care ciclul închiderii nișei suferă și apare leziunea malignă de obicei pe marginea nișei. Chiar observându-se închiderea nișei gastrice, bolnavii necesită control periodic, ulcerul gastric fiind considerat ca o leziune premalignă.

Cercetările legate de cauzele și modul de producere au arătat o frecvență crescută a cancerului gastric legata de grupa sanguină A , de consumul anumitor alimente pregătite prin afumare, de alimente conservate cu ajutorul unor chimicale.

STOMACUL

Stomacul este porțiunea cea mai dilatată a tubului digestive. El are o mare importanță fiziologică, iar prin numeroasele afecțiuni pe care le poate prezenta, dobândește și o deosebit de mare importanță clinică. Forma, dimensiunuile, situația stomacului prezintă extrem de numeroase variații individuale. Forma reală a stomacului omului se bazează pe unele observații intraoperatorii, dar mai cu seamă pe rezultatele examenului radiologic.

La indivizii normostenici, în stațiune verticală, stomacul gol, vizualizat după administrarea unei paste garitate, are forma unui J majuscul sau a unei undițe, cu o porțiune mai lungă, verticală și o porțiune mai scurtă, orizontală. Configurația exterioară și diviziunile stomacului Stomacului i se descriu: doi pereți, două margini și două orificii.

Marginile stomacului continuă marginile omonime ale esofagului. Marginea dreaptă sau curbura mică este concavă . Este formată dintr-un segment mai lung, cu direcție verticală, care continuă fără demarcație evidentă, marginea dreaptă a esofagului – și din altul mai scurt, cu orientare transversalăsau ușor ascendentă spre dreapta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.