Ulcerul gastric si duodenal

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.64

nivel: Facultate

Geneza ulcerului are la baza dezechilibrul intre factorii agresori asupra mucoasei gastrice si factorii de aparare, protectie ai acesteia. Protectia mucoasei consta in stratul de mucus si din bariera epiteliala (epiteliul mucoasei) care nu permit ionilor de hidrogen (H+) din acidul clorhidric si pepsinei sa patrunda in profunzime.

Integritatea apararii mucoasei depinde de prezenta p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ulcerul gastric si duodenal

Geneza ulcerului are la baza dezechilibrul intre factorii agresori asupra mucoasei gastrice si factorii de aparare, protectie ai acesteia. Protectia mucoasei consta in stratul de mucus si din bariera epiteliala (epiteliul mucoasei) care nu permit ionilor de hidrogen (H+) din acidul clorhidric si pepsinei sa patrunda in profunzime.

Integritatea apararii mucoasei depinde de prezenta postaglandinei E. Daca bariera mucoasa este rupta, H+ si pepsina patrund in profunzime si digera, distrug, tesutul gastric generind ulcerul.

Bariera mucoasa este rupta de catre antiimflamatoriile nesteroidiene, Helicobacter Pylori, alcool, acizi biliari. Apararea mucoasei este deficitara la cirotici, bronsiticii cronici, anemici cronici, categorii care din aceasta cauza vor suferi mai frecvent de ulcer. Agresiunea asupra mucoasei este reprezentata de acid clorhidric si pepsina, ea crescind la cei cu secretie crescuta de acid clorhidric.

Cauzele cresterii secretiei de acid clorhidric sunt infectia cu Helicobacter Pylori (gastrita antrala cu Helicobacter care determina cresterea secretiei de gastrina, hormon care stimuleaza secretia de acid clorhidric), mostenirea unei mase crescute de celule secretoase de acid clorhidric, hipercalcemiei, cafelei, alcoolului, corticosteroizilor. Acestea frineaza vindecarea unui ulcer deja existent (si il agraveaza) dar nu sunt dovediti ca factori care pot genera ulcer de "novo". La fel, fumatul nu genereaza ulcer de "novo" dar intirzie vindecarea ulcerului deja existent.

Factorii cauzali dovediti ai unui ulcer, sunt practic in numar de trei: Helicobacter Pylori, antiinflamatoriile nesteroidiene si factorul genetic. Rareori, ulcerele multiple apar in tumori pancreatice secretoare de gastrina (Sindrom Zollinger Ellison). Complicatiile ulcerului sunt hemoragia, perforatia si stenoza pilorica si necesita tratament endoscopic sau chirurgical.

Ulcerul necomplicat nu necesita internare in spital. Se trateaza ambulator si nici o dieta, "asa-zisa" pentru ulcer nu accelereaza vindecarea acestuia. De aceea, dieta va fi una normala cu trei mese pe zi. Bolnavul va depista singur si va evita alimentele care ii provoaca suferinta. Este prudent ca in perioada acuta (nisa prezenta) bolnavul sa evite consumul de cafea si alcool, sa nu fumeze si sa nu consume antiinflamatorii nesteroidiene sau corticosteroizi.

Medicatia antisecretorie foloseste blocantii receptorilor hidrogenilor sau de preferat, inhibitorii de pompa protonica: Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol. In paralel, se va eradica Helicobacter Pylori folosind doua antibiotice. Daca acest microb nu este eradicat complet, ulcerul poate recidiva. O schema de tratament acceptata este urmatoarea: Omeprazol (20mg/ 2ori pe zi x 7 zile si apoi 20 mg/ zi x 21 zile), Claritromicina ( 500 mg/ 2 ori pe zi x 7 zile), Amoxicilina (1000 mg/ de 2 ori pe zi x 7 zile).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.