Uimitoarele secrete ale creierului

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Creierul uman este un lucru atat de fascinant pentru ca este ceea ce face din fiecare dintre noi o fiinta unica. Totul incepe cu cateva celule la una dintre extremitatile embrionului uman. In aceasta faza, neuronii, celulele din care este constituit creierul, se multiplica foarte repede: 250000 de noi celule pe minut! La varsta de 5 luni, fetusul este pe cale sa dezvolte majoritatea neuronilor pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Uimitoarele secrete ale creierului

Creierul uman este un lucru atat de fascinant pentru ca este ceea ce face din fiecare dintre noi o fiinta unica. Totul incepe cu cateva celule la una dintre extremitatile embrionului uman. In aceasta faza, neuronii, celulele din care este constituit creierul, se multiplica foarte repede: 250000 de noi celule pe minut! La varsta de 5 luni, fetusul este pe cale sa dezvolte majoritatea neuronilor pe cale sa dezvolte majoritatea neuronilor pe care-I poate contine creierul unei fiinte umane, aproximativ 100 de milioane de neuroni.

Dar nu numarul impresionant al celulelor nervoase face creierul sa functioneze intr-un fel uimitor, felul in care acestea comunica intre ele. Fiecare neuron poate dezvolta aproximativ 10000 de conexiuni. Cand neuronii se conecteaza, incep sa se formeze retele neuronale care permit circulatia mesajelor electro-chimice. In numai cativa ani, cei 100 de milioane de neuroni vor forma o mie de miliarde de miliarde de conexiuni.

Este un lucru stiut de decenii intregi ca genele dicteaza structurile de baza ale retelelor neuronale, dar oamenii de stiinta incep sa inteleaga ca experienta desavarseste formarea creierului si ne face sa fim ceea ce suntem. Senzatiile, miscarea, jocul sculpteaza creierul copilului si sunt decisive pentru formarea lui ca adult.Fiecare experienta intareste anumite conexiuni. Acestea vor fi pastrate de-a lungul intregii noastre vieti, creand simturile, capacitatea noastra de a imagina, de a invata, chiar de a iubi.

Capacitatea de a invata atinge punctul ei maxim in timpul copilariei, pentru a scadea progresiv pe masura ce inaintam in varsta. In timpul copilariei, creierulfabrica un numar de conexiuni de milioane de ori mai mare decat ar putea folosi vreodata. Acest lucru ne ofera nenumarate optiuni in privinta a ceea ce putem excela;este pur si simplu, o alegere: foloseste aceste conexiuni sau le vei pierde pentru totdeauna. La sfarsitul copilariei, are loc un proces drastic de selectie: conexiunile folosite frecvent sunt intarite; cele folosite mai rar dispar. La varsta adolescentei, ajungemsa ne pastram doar jumatate dintre conexiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.