UE si politicile de dezvoltare regionala

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.50

nivel: Facultate

Dezvoltarea regionala este un proces care necesita institutii eficace si eficiente, precum si o cooperare stransa intre autoritati publice, agenti economici si grupuri sociale la toate nivelurile. Politica europeana regionala are drept scop transformarea problemelor in oportunitati.

Una din principalele realizari ale dezvoltarii regionale in Europa consta in modernizarea si dezvolta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: UE si politicile de dezvoltare regionala

Dezvoltarea regionala este un proces care necesita institutii eficace si eficiente, precum si o cooperare stransa intre autoritati publice, agenti economici si grupuri sociale la toate nivelurile. Politica europeana regionala are drept scop transformarea problemelor in oportunitati.

Una din principalele realizari ale dezvoltarii regionale in Europa consta in modernizarea si dezvoltarea retelei de transport. Actualele retele de transport asigura o mobilitate tot mai mare, eficienta si sigura, sporind accesul catre toate regiunile. Plasand aceste investitii in contextul eforturilor mai largi de promovare a dezvoltarii si competitivitatii economice, scopul politicii regionale a UE este de a asigura ca aceste retele sa ofere regiunilor si sansa de a exporta, nu doar de a importa.

Din acest motiv programele de dezvoltare ale politicii de coeziune sunt intotdeauna integrate. Alte evenimente revolutionare au fost programele de mediu, in care tehnologiile inovationale si eficiente sunt valorificate in calitate de sursa de crestere economica, precum si de pastrare a naturii si prevenire a daunelor ecologice ireversibile.
Principiile dezvoltarii regionale au fost testate pe parcursul a mai multor ani si au fost ajustate de multe ori pentru a oferi un set larg de politici, care abordeaza provocarile sociale si economice, precum si indeplinesc obiectivele de mediu.

Succesul acestei politici se bazeaza pe parteneriatele din cadrul UE, planificare si pe buna guvernare. Daca aceste principii sunt aplicate, programele de dezvoltare pot fi gestionate intr-o modalitate descentralizata.Pentru a asigura integrarea si corelarea echilibrata a componentelor economice, ecologice si socio-culturale ale dezvoltarii durabile, Strategia UE statueaza urmatoarele.

Astazi, politica regionala europeana are trei directii principale. In primul rand, se pune accent pe promovarea convergentei economice pentru a ajuta regiunile mai putin dezvoltate, reprezentate preponderent, dar nu si in exclusivitate, prin noile state membre, sa se apropie de tarile mai prospere. In al doilea rand, sunt aplicate varii masuri menite sa promoveze competitivitatea si ocuparea fortei de munca la nivel regional. A treia categorie de politici are drept scop promovarea cooperarii dintre regiuni si tari pentru a reduce semnificatia economica a hotarelor nationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.