Tutela si curatela

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.94

nivel: Facultate

Orice copil care este lipsit, fie temporar, fie definitive, de protectia parintilor, sau care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora, are dreptul la protectie alternativa . Caile de suplinire a ocrotirii parintesti sunt instituirea tutelei, masurile de protectie special si adoptia.

In alegerea uneia dintre aceste solutii autoritatea competent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tutela si curatela

Orice copil care este lipsit, fie temporar, fie definitive, de protectia parintilor, sau care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora, are dreptul la protectie alternativa . Caile de suplinire a ocrotirii parintesti sunt instituirea tutelei, masurile de protectie special si adoptia.

In alegerea uneia dintre aceste solutii autoritatea competent va tine seama in mod corespunzator de necesitatea asigurarii unei anumite continuitati in educarea copilului, precum si de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica. In acest capitol vom analiza doar institutia minorului, iar in cel de-al doilea vom vorbi despre curatela.

1.1. Notiunea si scopul tutelei
Ca institutie juridica, tutela reuneste dispozitiile legale referitoare la ocrotirea unui minor de catre o alta persoana decat parintii sai, tutorele, sub supravegherea, controlul si indrumarea permanenta a autoritatii tutelare . In sens restrans, tutela a fost definita ca fiind o sarcina gratuita si obligatorie, in virtutea careia o anumita persoana, denumita tutore, este chemata a exercita drepturile si indatoririle parintesti fata de un copil minor, ai carui parinti sunt decedati ori in imposibilitatea permanent de a-si exercita atributiile, sau, mai simplu, mijlocul juridic de ocrotire a minorului lipsit de ocrotirea parinteasca .

Intr-o alta acceptiune, privita din perspectiva persoanei desemnate sa infaptuiasca ocrotirea, tutela numeste insasi activitatea pe care o desfasoara tutorele in exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor ce ii revin legate de persoana si de bunurile copilului.

Scopul tutelei este acela de a suplini lipsa parintilor, de a crea posibilitatea indeplinirii fata de minor a sarcinilor si functiunilor acestora. Tutorelui ii revine astfel sarcina de a tine locul parintilor firesti ai minorului, de a crea in jurul copilului climatul familial pe care l-ar fi creat parintii.

1.2. Caracterele generale ale tutelei
a) Conform articolului 114 din Codul familei, tutela se exercita numai in interesul minorului. Ea se instituie in toate cazurile in care un minor este lipsit de ocrotire parinteasca. Acest caracter rezulta din intreaga reglementare a acestei institutii, iar tutorele, ca si parintele, are indatorirea de a creste si educa minorul .
De aceea unele persoane care au savarsit fapte antisocial grave sau au avut o comportare necorespunzatoare in propria familie, nu pot fi tutore.

b) Tutela este o sarcina legala definita prin norme imperative, o sarcina in principiu obligatorie ,intrucat persoana desemnata a fi tutore nu are libertatea de a refuza sau de a accepta numirea, cu exceptia cazului in care se afla intruna din urmatoarele situatii:a implinit varsta de 60 de ani;este o femeie insarcinata sau mama unui copil mai mic de 8 ani;creste si educa doi sau mai multi copii;exercita o alta tutela sau curatela;din cauza bolii, a infirmitatii, a felului indeletnicirii, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar putea indeplini aceasta sarcina.

Din exceptiile prevazute de textul legal rezulta importanta care trebuie acordata acestei sarcini, astfel ca, daca o persoana nu o poate indeplini corespunzator, datorita problemelor familiale, profesionale sau de alta natura, poate refuza numirea ca tutore .
c) Tutela este o sarcina in principiu gratuita . Totusi, tinand seama de munca depusa in administrarea averii si de starea materiala a minorului si a tutorelui, se va putea stabili in favoarea acestuia din urma o remuneratie care nu va depasi 10 % din veniturile bunurilor minorului.

Acest caracter reflecta si autonomia patrimoniala dintre minor si tutore, conform caruia tutorele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor tutorelui. Autoritatea tutelara, potrivit imprejurarilor, va putea modifica sau suprima aceasta remuneratie.
d) Tutela este o sarcina personala, tutorele fiind desemnat in considerarea persoanei acestuia, astfel ca sarcina sa nu poate fi transmisa. In cazul in care se ivesc situatii care il impiedica sa-si exercite indatoririle, tutorele trebuie sa solicite inlocuirea sa.

e) Tutela se instituie de catre autoritatea tutelara si se exercita sub controlul si indrumarea permanenta a acesteia.Atat instituirea tutelei cat si controlul si indrumarea pe care le exercita autoritatea tutelara constituie garantii in plus cum sunt ocrotite interesele copilului minor ramas fara ocrotire parinteasca.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.