Tutela minorului

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.35

nivel: Facultate

Deschiderea tutelei are loc fie din oficiu, fie la sesizarea persoanelor obligate prin art. 115 C.fam. de a instiinta autoritatea tutelata, in termen de 5 zile de la data la care au luat cunostinta de existenta unui copil lipsit de ocrotire, anume: a) persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;

b) serviciul de stare civila[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tutela minorului

Deschiderea tutelei are loc fie din oficiu, fie la sesizarea persoanelor obligate prin art. 115 C.fam. de a instiinta autoritatea tutelata, in termen de 5 zile de la data la care au luat cunostinta de existenta unui copil lipsit de ocrotire, anume: a) persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;

b) serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si biroul notarial de stat, cu prilejul deschiderii unei mosteniri; c) instantele judecatoresti, procuratura si politia cu prilejul pronuntarii, luarii sau executarii unor masuri privative de libertate; d) organul administratiei de stat, organizatiile obstesti, institutiile de ocrotire, precum si orice alta persoana.

Alegerea tutorelui trebuie facuta astfel incat sa fie ocrotite interesele minorului, preferabila fiind numirea unei rude. Insa, autoritatea tutelara va trebui sa tina seama si de prevederile art. 117 C.fam., potrivit carora nu pot fi tutori: -minorul sau cel pus sub interdictie; -cel decazut din drepturile parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore;

-cel caruia i s-a restrans exercitiul unor drepturi politice sau civile, fie in temeiul legii, fie prin hotarare judecatoreasca; - cel lipsit, potrivit legii speciale, de dreptul de a alege si de a fi ales deputat; -cel care, exercitand o alta tutela, a fost indepartat din aceasta; - cel care, din cauza intereselor potrivnice cu ale minorului nu ar putea indeplini sarcina tutelei. In cazul in care numirea unui tutore necesita un timp mai indelungat, se poate numi provizoriu, un curator care sa reprezinte interesele minorului.

Caracterele generale ale tutelei a) Tutela se exercita numai in interesul minorului b) Tutela este o sarcina legala obligatorie si cel ce a fost numit tutore nu poate refuza aceasta incredere decat in cazurile anume prevazute de lege (art. 118 C.fam.): - cel care are varsta de saizeci de ani impliniti;

- femeia insarcinata sau mama unui copil mai mic de opt ani; -cel care creste sau educa doi sau mai multi copii; - cel care exercita o alta tutela sau o curatela; - cel care, din cauza bolii, a infirmitatii, a felului indeletnicirii, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar putea sa indeplineasca aceasta sarcina. c) Tutela este o sarcina gratuita (art. 121 C.fam.)

d) Tutela este o sarcina personala, cel numit tutore fiind tinut sa exercite el insusi atributiile calitatii sale. Numai autoritatea tutelara este indrituita sa schimbe sau sa inlocuiasca pe tutore,in cazurile si in conditiile stabilire de lege. e) Tutela se exercita sub supravegherea, indrumarea si controlul autoritatii tutelare (art. 136 C.fam.).

Exercitarea tutelei
A. Exercitarea tutelei asupra persoanei minorului , continutul tutelei in aceasta privinta, este identic cu cel al ocrotirii copilului prin parintii firesti. Concluzia poate fi desprinsa din cele stipulate in art. 123 C.fam., text care stabileste obligatiile tutorelui: "tutorele are obligatia de a ingriji de minor. El este obligat sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui". Tutorele are obligatia de a ocroti minorul si de a-i asigura locuinta, dar si dreptul de a cere inapoierea copilului de la orice persoana cand il tine fara drept (art. 103 coroborat cu art. 125 C.fam.).

B. Exercitarea tutelei asupra bunurilor minorului
Sub aspect patrimonial, intinderea drepturilor si obligatiilor tutorelui depinde de varsta minorului: • Cand minorul nu a implinit 14 ani, tutorele are obligatia de a administra bunurile minorului si de a-l reprezenta in actele civile. Actele civile vor fi incheiate de tutore in numele, dar pe seama minorului.

Tutorele poate incheia singur, fara vreo incuviintare prealabila acte de conservare a patrimoniului minorului si acte de administrare care pot include chiar instrainarea unor bunuri supuse pieirii sau stricaciunii, precum si a bunurilor de valoare micasi care nu sunt folositoare minorului (art. 129 alin.final C.fam.). Actele de dispozitie (instrainarea sau angajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile sale patrimoniale, orice acte care depasesc dreptul de a administra) pot fi incheiate de tutore numai cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare (art. 129 alin. 2 C.fam.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.