Tutela administrativa

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Tutela administrativa
Franta este un model a tutelei directe prin intermediul prefectului.Acesta este reprezentantul statului la nivel de department sau regiune, fiind delegate al primului ministru si al fiecarui ministru in parte. Asadar, prefectul reprezinta autoritatea Guvernului in ceea ce priveste aplicarea legilor, dar este si conducator al serviciilor statale de la ni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tutela administrativa

Referat despre Tutela administrativa
Franta este un model a tutelei directe prin intermediul prefectului.Acesta este reprezentantul statului la nivel de department sau regiune, fiind delegate al primului ministru si al fiecarui ministru in parte. Asadar, prefectul reprezinta autoritatea Guvernului in ceea ce priveste aplicarea legilor, dar este si conducator al serviciilor statale de la nivel territorial.

In Italia, prefectul si-a pierdut din functia de reprezentant al statului si mediator in relatia cu colectivitatilor locale, specializandu-se in domeniul securitatii publice si al interventiilor in situatii de urgenta.

Romania se apropie de modelul francez si, dupa cum se precizeaza in Constitutie la art.123, Guvernul numeste un prefect in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, acesta fiind reprezentantul Guvernului pe plan local si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale.

Asadar, la nivelul judetului in calitate de circumscriptie administratica, se intersecteaza componente ale subsistemului administratiei publice statale-prefectul, cu cele ale subsistemului administratiei publice locale-consiliul judetean si consiliile locale. Astfel, facand parte din subsisteme diferite ale administratiei publice, intre prefecti, pe de o parte, consiliile locale si primary, precum si consiliile judetene si presedintii acestora, pe de lta parte, nu exista raporturi de subordonare.

Prefectul este numit in functie printr-un act de autoritate, sin u ales. Singura autoritate publica abilitata sa numeasca prefectul este Guvernul, astfel ca ,potrivit principiului simetriei, si eliberarea din functie a prefectului se efectueaza tot prin hotarare de Guvern, acesta putand aprecia asupra conditiilor cerute de lege si oportunitatii numirii sau eliberarii din functie.

Prefectul este subordonat politic Guvernului care l-a desemnat, fiind insarcinat cu punerea in aplicare a orientarilor politice ale Guvernului in functie, avand si un rol de informare a puterii asupra starii judetului. Prefectul exercita si importante atributii administrative: reprezentarea statului, mentinerea ordinii publice, controlul colectivitatii locale. El are atributii in ceea ce priveste asigurarea ordinii publice in spatial care exceed teritoriul unui oras sau commune, iar, acolo unde primarii nu-si indeplinesc atributiile legale pentru asigurarea ordinii publice, compromitand functionarea serviciilor publice si aplicarea legilor, prefectul trebuie sa se poata substitui acestora.

Potrivit Legii pentru organizarea administratiunii locale din 3 august 1929, prefectul era numit prin decret regal, la propunerea Ministerului de Interne. Din reglementarile cuprinse in aceasta lege, rezulta ca prefectul avea o tripla calitate, cu atributii corespunzatoare. Astfel:

- ca delegat al autoritatii centrale;
- ca reprezentant al Guvernului;
- seful politiei īn judet, potrivit articolului 276.

Autonomia locala, reprezinta un principiu al implementarii institutiei prefectului īn sistemul administratiei publice. Īn ordinea evenimentelor istorice ea este anterioara statului. Prof. Anibal Teodorescu, preciza ca „ideea de autonomie locala atrage dupa sine descentralizarea administrativa, autonomia fiind un drept, iar descentralizarea un sistem care implica autonomia”.

Prefectul este un organ unipersonal al administratiei publice, investit cu o competenta materiala generala si teritoriala limitata la nivelul judetului īn care functioneaza. Articolul 106 din Legea nr. 69/1991, republicata, dispune: „Guvernul numeste cāte un prefect, ca reprezentant al sau, īn fiecare judet si īn municipiul Bucuresti”. Textul citat reia dispozitiile cuprinse īn articolul 122 (1) din Constitutie. Rezulta, deci, ca prefectul este numit īn functie printr-un act de autoritate, si nu ales.

Potrivit articolului 106 din legea mentionata, „Prefectul este ajutat de un subprefect”. Existenta subprefectului nu schimba natura juridica a prefectului.

Conditiile cerute de lege persoanei fizice pentru numirea īn functia de prefect sau subprefect sunt prevazute īn articolul 106 din Legea nr. 69/1991, republicata, si anume: „studii superioare si vārsta de cel putin 30 de ani”. Aceste conditii sunt cumulative si obligatorii, lipsa oricareia atragānd nulitatea actului de numire īn functie.

Este de relevat totusi, conditia cetateniei romāne si a domiciliului īn Romānia, impusa de articolul 16 din Constitutia Romāniei, potrivit careia „functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romāna si domiciliul īn tara”.

Articolul 107 din Legea nr.69/1991, republicata, prevede o serie de interdictii si incompatibilitati. Īn primul rānd este precizat faptul ca prefectul sau subprefectul nu poate fi īn acelasi timp deputat sau senator. O asemenea dispozitie se coroboreaza cu prevederile articolului 68 din Constitutie potrivit carora „calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului”.


Atributiile prefectului
- asigura realizarea intereselor nationale, respectarea legilor si a ordinii publice;
- exercita controlul cu privire la legalitatea actelor administrative autoritatilor publice locale si judetene;
- avizeaza numirea sau eliberarea din functie a conducatorilor serviciilor publice ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei centrale organizate īn judete si īn municipiul Bucuresti;
- dispune luarea masurilor corespunzatoare pentru prevenirea infractiunilor si apararea drepturilor cetatenilor, prin organele legal constituite;
- raspunde, īn conditiile stabilite de lege, de pregatirea si aducerea la īndeplinire a masurilor de aparare care nu au un caracter militar; autoritatiile militare si organele locale ale Ministerului de Interne au obligatia sa informeze pe prefect asupra oricaror probleme care pot avea importanta pentru judet;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.