Tusnad

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.27

nivel: Facultate

Apele minerale se utilizeaza atat sub forma de bai (cura externa) cat si cura interna. In cura externa se folosesc apele mezotermale ale izvorului Ileana care alimenteaza atat baia calda cat si baia in aer liber situata in centrul statiunii. Cura externa este indicata in urmatoarele afectiuni : afeciuni endocrine, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, boli reumatismale cronice cu l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tusnad

Apele minerale se utilizeaza atat sub forma de bai (cura externa) cat si cura interna. In cura externa se folosesc apele mezotermale ale izvorului Ileana care alimenteaza atat baia calda cat si baia in aer liber situata in centrul statiunii. Cura externa este indicata in urmatoarele afectiuni : afeciuni endocrine, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, boli reumatismale cronice cu leziuni miocardice, obezitate.

Nu se folosesc in : insuficiente cardiace, arterio-scleroze, angina pectorala, endocardite acute si subacute etc. Pentru cura interna, apele minerale din statiunea Tusnad sunt indicate in : boli ale stomacului, boli ale intestinelor, boli hepato-biliare, boli ale aparatului urinar, boli de nutritie, anemii hipocrome. Aceste ape sunt contraindicate pentru cura interna in cancerul gastric, boala ulceroasa, precum si in afectiunile cailor urinare ce se insotesc de urini alcaline.

Mofeta se prescrie prin bai de bioxid de carbon sub forma gazoasa in boli cardio-vasculare, varice, ulcere varicoase, boli de piele, boli reumatismale, nevralgii, unele afectiuni cronice genitale. Afectiunile prin mofete sunt contraindicate in cancer, hemoragii, boli inflamatorii acute, tuberculoza. Climatul subalpin al statiunii Tusnad din punct de vedere therapeutic este stimulant-tonifiant datorita altitudinii si defileului in care se afla statiunea, a padurilor de conifere si fagi ce acopera in intregime versantii muntilor din imprejurimi, a ionilor negativi de oxygen, aerosolilor rasinosi si azotului.

Miscarea aerului indeosebi pe orizontala este mai activa in zona statiunii unde defileul este mai stramt. Climatul statiunii constituie un factor terapeutic foarte important alaturi de apele minerale si de mofeta, cat si independent, in special pentru curele de odihna.
O dezvoltare rapida si multilaterala a cunoscut Tusnadul ca urmare a marilor investitii care s-au facut de-a lungul anilor : reconstituirea pavilionului de fizioterapie, a bai mezotermale. S-au amenajat in localuri corespunzatoare o policlinica si o farmacie.

In statiune printre numeroasele constructii noi intalnim un complex cultural (cinematograf, sala de spectacole si sala de dans), un complex cu diferite unitati mestesugaresti, o cladire destinata birourilor de cazare, etc. Statiunea este asigurata cu unitati comerciale (alimentare, restaurant, articole tehnice si de sport, artizanat etc) care functioneaza permanent si o baza cultural-sportiva.

Baza cultural-sportiva asgura variate posibilitati de distractie, de activitate culturala si sportiva. Biblioteca, dotata cu peste 25 000 volumesi cu numeroase colectii de reviste si ziare, poate multumi pe deplin cititorii. In sala de auditie muzicala sunt difuzate concerte simfonice, de muzica populara, muzica usoara etc. Frecvent au loc expuneri sau conferinte pe teme cat mai interesante. Cinematograful asigura trei filme saptamanal. In aceeasi sala se perinda frecvent diverse spectacole de teatru, concerte. Sala de dans ofera de asemenea prilej de distractie si de odihna activa. Casa de cultura a statiunii dispune de sali pentru tenis de masa, biliard, sah etc.

Pe malul drept al Oltului este amenajat un teren de fotbal, iar in centrul statiunii terenuri pentru volei, baschet si tenis de camp.
Tot aici dar si in jurul lacului Sf Ana sunt amenajate terenuri de camping care ofera conditii minunate de odihna in mijlocul naturii.
In sezonul de iarna, baza cultural-sportiva pune la dispozitia vizitatorilor schiuri si saniute. Lacul Ciucas, acoperit cu un strat gros de gheata, bine pregatita, este locul de infruntare a celor mai buni patinatori din tara la concursurile ce au loc anual in lunile ianuarie si februarie.

Programul cultural-sportiv, desfasurat in statiune, contribuie afectiv la relaxarea sistemului nervos si la crearea bunei dispozitii. Turismul balnear este o forma specifica a turismului de odihna care a luat o amploare mare nu atat ca urmare a dorintei de a preveni anumite imbolnaviri, cat, mai ales, cresterii surmenajului si a bolilor profesionale provocate de ritmul vietii moderne. El este legat din aceasta cauza mai mult de anumite statiuni cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice pentru apele minerale si termale, pentru namoluri, mofete situate intr-un climat adecvat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.