Turnul Eiffel

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Gimnaziu

Structura a fost construita intre anii 1887-1889. Aceasta urma sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revolutiei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 si deschis pentru public la 6 mai.

300 de muncitori au unit 18.038 de piese de otel, folosind doua milioane jumatate de nituri. Luand in considerare standarde[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turnul Eiffel

Structura a fost construita intre anii 1887-1889. Aceasta urma sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revolutiei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 si deschis pentru public la 6 mai.

300 de muncitori au unit 18.038 de piese de otel, folosind doua milioane jumatate de nituri. Luand in considerare standardele de siguranta din acel moment, este remarcabil faptul ca un singur muncitor a murit la constructia turnului, si anume in timpul instalarii lifturilor. Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 20 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Cand a fost construit era cea mai inalta cladire din lume. Intretinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani. Depinzand de temperatura aerului, Turnul Eiffel isi schimba inaltimea cu cativa centimetri datorita contractiei si dilatarii aliajului de metale.

Cel putin la inceputurile sale, publicul a intampinat cu multa reticenta aceasta constructie, considerand-o inestetica. Astazi insa este considerat drept simbolul orasului si una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturala din lume. Unul dintre cliseele hollywoodiene este privelistea de la o fereastra pariziana, care intotdeauna include Turnul Eiffel.

La inceput, Eiffel a primit permisiunea de a lasa monumentul in viata timp de 20 de ani, dar tinand cont ca oferea o serie de beneficii in domeniul comunicatiilor, s-a renuntat la demontarea sa.
Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul si al doilea nivel se poate face atat pe scari, cat si cu liftul, in schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Cladirea, unde lucreaza 500 de persoane (250 de salariati directi ai SETE si 250 ai diferitilor concesionari ai monumentului), este deschisa publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este inscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 si face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, impreuna cu alte monumente pariziene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.