Turnul Babel

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.86

nivel: Gimnaziu

Locuitorii din câmpia Sinear nu credeau în legământul lui Dumnezeu, că El nu va mai aduce alt potop pe pământ. Multi dintre ei tăgăduiau existenta lui Dumnezeu si puneau potopul pe seama unor cauze naturale. Altii credeau într-o Fiintă supremă si credeau, de asemenea, că ea a fost aceea care a nimicit lumea dinainte de potop; si inima lor, ca si aceea a lui Cain, s-a răsculat împotriva Lui. Unul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turnul Babel

Locuitorii din câmpia Sinear nu credeau în legământul lui Dumnezeu, că El nu va mai aduce alt potop pe pământ. Multi dintre ei tăgăduiau existenta lui Dumnezeu si puneau potopul pe seama unor cauze naturale. Altii credeau într-o Fiintă supremă si credeau, de asemenea, că ea a fost aceea care a nimicit lumea dinainte de potop; si inima lor, ca si aceea a lui Cain, s-a răsculat împotriva Lui. Unul dintre scopurile pe care le urmăreau prin construirea turnului era si acela de a avea un loc de scăpare în eventualitatea unui alt potop.

Constructia urma să aibă o înăltime mult mai mare decât s-au ridicat apele potopului, iar ei credeau că, în felul acesta, vor fi în afara oricărui pericol. Iar prin faptul că aveau să fie în stare să se înalte până la nori, ei sperau că vor putea descoperi cauzele potopului. Întreaga lucrarea avea ca scop să înalte si mai sus mândria celor ce l-au proiectat, să depărteze de la Dumnezeu mintile generatiilor viitoare si să le ducă la idolatrie.

Când a fost partial terminat, o parte din turn a fost ocupat si folosit ca locuintă pentru ziditori; alte încăperi, splendid mobilate si împodobite, au fost închinate idolilor lor. Oamenii se bucurau de succesul lor si slăveau pe dumnezeii de argint si aur, ridicându-se împotriva Cârmuitorului cerului si al pământului. Deodată însă, lucrarea, care înainta atât de bine, a fost oprită. Au fost trimisi îngeri ca să strice planurile constructorilor.

Turnul ajunsese la o foarte mare înăltime si era imposibil acum pentru cei ce lucrau sus, în vârf, să comunice în mod direct cu aceia care se aflau jos, la baza turnului; de aceea, au fost asezati oameni din loc în loc, fiecare dintre acestia să primească si să transmită celui de mai jos ordinele cu privire la materiale sau alte directive în legătură cu lucrarea. În timp ce vestile erau astfel duse de la unul la altul, limbajul li s-a încurcat, astfel că se cereau materiale de care nu era nevoie si se dădeau îndrumări care erau adesea în contradictie cu cele ce fuseseră date.

A urmat confuzie si spaimă. Întreaga lucrare s-a oprit. Nu mai putea fi vorba - mai departe - de nici un fel de armonie si conlucrare.
Constructorii erau cu totul neînstare să-si explice aceste ciudate neîntelegeri dintre ei si, în mânia si deznădejdea lor, se acuzau unii pe altii. Alianta lor a luat sfârst în luptă si vărsare de sânge. Fulgere din ceruri, ca o dovadă a neplăcerii lui Dumnezeu, au sfărâmat partea de sus a turnului, aruncând-o la pământ. Astfel, oamenii au fost făcuti să simtă că există un Dumnezeu care domneste în ceruri.

Până la data aceea toti oamenii au vorbit aceeas limbă; acum însă, aceia care puteau să-si înteleagă între ei vorbirea s-au unit în două grupe; unii au pornit într-o parte, altii în alta. "Si Domnul i-a împrăstiat de acolo pe toată fata pământului" (Gen.11,8). Împrăstierea aceasta a fost mijlocul de populare a pământului si în acest fel s-a realizat planul lui Dumnezeu, chiar si prin mijloacele folosite de oameni spre a-l împiedica Dar ce pierdere au suferit aceia care se ridicaseră împotriva lui Dumnezeu!

A fost scopul lui Dumnezeu acela ca, atunci când oamenii ar fi pornit să întemeieze natiuni în diferite părti ale pământului, să ducă cu ei cunoasterea voii Lui, astfel ca lumina adevărului să strălucească cu putere înaintea generatiilor care aveau să vină. Noe, predicatorul credincios al neprihănirii, a trăit cincizeci de ani după potop.

Ziditorii Babelului se lăsaseră în voia spiritului de nemultumire împotriva lui Dumnezeu. În loc să-si aducă aminte cu recunostintă de mila Sa fată de Adam si de legământul îndurării Sale fată de Noe, ei se plângeau de asprimea Lui în alungarea primei perechi din Eden si distrugerea lumii prin potop. Dar, în timp ce murmurau împotriva lui Dumnezeu, ca fiind arbitrar si sever, acceptau conducerea celui mai crud dintre tirani. Satana căuta să aducă dispret asupra jertfelor care preînchipuiau moartea lui Hristos; si, cum mintile oamenilor erau întunecate de idolatrie, el îi mâna să contrafacă aceste jertfe si să-i sacrifice pe propriii lor fii pe altarele zeilor lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.