Turnu Magurele - Zimnicea - Oltenita - Calarasi

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

in plina epoca feudala, peste suprafata cetatii getice s-a extins un sat romanesc, datat in secolul al XIV-lea, pe baza monedelor emise in vremea domniei lui Vladislav I-Vlaicu si a tarilor bulgari loan Alexandrii si Mihail Sisman.in locuintele sapate in pamint, masate in mod deosebit spre est, in afara fortificatiei, inventarul se remarca prin numeroase unelte si arme din fier si o ceramica smalt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turnu Magurele - Zimnicea - Oltenita - Calarasi

in plina epoca feudala, peste suprafata cetatii getice s-a extins un sat romanesc, datat in secolul al XIV-lea, pe baza monedelor emise in vremea domniei lui Vladislav I-Vlaicu si a tarilor bulgari loan Alexandrii si Mihail Sisman.in locuintele sapate in pamint, masate in mod deosebit spre est, in afara fortificatiei, inventarul se remarca prin numeroase unelte si arme din fier si o ceramica smaltuita, cu un decor deosebit de frumos de inspiratie bizantina.
Se pare ca numele actualului oras, denumit in trecut Zimnicele, se refera la cuvintul slav Zim-nik = beci si aminteste tocmai de aceste locuinte sapate in pamint.

Sapaturile au fost extinse si asupra necropolei getice, intinsa pe o perioada de patru veacuri (se-colele IV--I i.e.n.) si formata din morminte ,,prinAZcipale" si "secundare" sau comune, in mormintele "principale" resturile cinerare erau depuse direct pe pamint, iar jur-imprejur -- citeodata delimitat de pietre nefasonate -- se depunea mobilierul fuAZnerar, in afara de ceramica geto-dacica cenusie si greceasca cu firnis, s-au mai aflat amfore, vase de metal, pandantive din aur si argint, fibule de tipul trac, din argint si bronz, virfuri de sageti turnate in bronz, virfuri de lanci din fier, o spada greAZceasca, un coif, zabale din fier de tipul trac. InAZventarul este datat in secolele IV--III i.e.n. Nici unul din mormintele "principale" nu au constructii.

in jurul mormintelor "principale" se grupau, de regula, cele "secundare", in mormintele "secun-dare" oasele erau depuse intr-o urna acoperita cu o strachina, iar in jurul lor erau asezate vase, de obicei cani. Printre osemintele din urne s-au gasit fibule, inele, piepteni din os, cutitase din fier.In secolul al Ill-lea i.e.n. mormintele "princiAZpale" dispar. Pina la sfirsilul secolului al II-lea i.e.n. in cazul necropolei de la Zimnicea nu se obAZserva nici o intrerupere, dar in veacul imediat urAZmator, inventarul este redus, fapt datorat nu unei decaderi a asezarii, aflata intr-o continua infloAZrire, ci lipsei de grija pentru cei morti.

Ultima inhumare de la Zimnicea dateaza din seAZcolul I i.e.n.
in imediata apropiere a unor morminte "princiAZpale", intr-o anumita zona, au fost descoperite si morminte ;de cai. Dintre cei 7 cai depusi, unul avea o fibula, altul poseda linga git o perla mare de sticla albastra cu masca umana si, in sfirsit, al treilea un lantisor din citeva verigi de bronz. Restul animalelor erau lipsite de inventar.
Trebuie retinut ca locuirea de la Zimnicea cu un caracter pur getic a avut strinse legaturi cu tracii de la sudul Dunarii. A fost creata, poate, inca de la sfirsitul secolului al V-lea i.e.n. ca un punct intarit la un vad important al Dunarii domi-nind comunicatiile dintre centrul Traciei si Dacia, in acea vreme cetatea facea legatura cu regiunea Carpatilor prin pasurile Turnu Rosu si Bran.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.