Turnarea operelor de arta

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.92

nivel: Liceu

Renascentiștii au folosit modele fuzibile, câteodată sculptorii turnau statui de mici dimensiuni în atelierele proprii însă mult mai frecvent foloseau serviciile unei turnătorii pentru a reproduce în bronz un model din ghips sau lut, această tradiție de realizare a pieselor turnate din bronz predomină de atunci, împletind arta sculptorului și măiestria turnătorului. Un model pregătit din lut sau d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turnarea operelor de arta

Renascentiștii au folosit modele fuzibile, câteodată sculptorii turnau statui de mici dimensiuni în atelierele proprii însă mult mai frecvent foloseau serviciile unei turnătorii pentru a reproduce în bronz un model din ghips sau lut, această tradiție de realizare a pieselor turnate din bronz predomină de atunci, împletind arta sculptorului și măiestria turnătorului. Un model pregătit din lut sau din ghips de către sculptor este transportat la turnătorie pentru a fi turnat de către turnători calificați. Această colaborare dintre sculptor și turnător devine celebră în lumea întreagă datorită capacității de a reproduce cu fidelitate neobișnuită trăsăturile inițiale ale modelului.

Turnătorii se specializează în turnarea sculpturilor utilizând această tehnologie adesea dictată mai mult de rațiuni economice decât de tradiție, reproducând în bronz copia exactă a modelului din ghips sau din lut, economisind timp și fiind mai puțin costisitoare.
Tehnologii contemporani au dezvoltat mai multe variante de turnare folosind model ușor fuzibil, cel mai adesea ei aleg să lucreze direct în ceară, în felul acesta eliminând deficiențele de transmitere a tuturor detaliilor de configurație de la un model de ghips sau lut la mulajul de ceară, deși modelarea direct în ceară este uneori dificilă pentru a aprecia toate posibilele forțe și tensiuni ce pot apărea. O piesă mare poate fi ușor realizată din bronz dar dificil de realizat din ceară.

Factor deosebit de important în dezvoltarea turnătoriilor comerciale sunt prețul și timpul necesar realizării turnării, se reduce prețul de cost aproape la jumătate, comparativ cu cel al modelelor metalice, datorită reducerii considerabile a manoperei folosite la execuție, timpul de execuție fiind cu 40-50% mai mic decât la modelele metalice. O importanță deosebită o are controlul direct asupra fiecărui proces și înalta calificare și experiență a muncitorilor. Procesul tehnologic de turnare folosind modele fuzibile este asemănător cu cel folosit pentru turnarea aliajelor în forme permanente, dar este mult mai ușor de realizat datorită temperaturii scăzute la care se realizează modelele fuzibile.

Criterii de alegere a materialelor

Rețetele de ceară sunt numeroase folosindu-se ceară sintetică, naturală sau amestecuri, realizate astfel încât să răspundă exact cerințelor impuse de tehnologie. Tehnicile cele mai sofisticate în cea ce privesc materialele și metodele folosite au fost dezvoltate de către tehnicienii dentari și fabricanții de instrumente, aparate de înaltă precizie, astfel au fost dezvoltate tehnologii ieftine cu o largă utilizare în domenii variate.
Miezul este acoperit cu un stat de ceară, grosimea stratului de ceară este determinată de dimensiunile piesei ce se urmărește a fi realizată astfel încât să nu se distrugă sub acțiunea propriei greutăți sau în timpul manevrării. Atunci când ceara se răcește datorită contracției modelul își modifică forma și trebuie luate măsuri pentru ca stratul de ceară să fie adus prin adăugiri și prin retușări la o formă cât mai apropiată de cea inițială. Elementele rețelei de turnare sunt atașate de stratul de ceară. Rețelele de turnare în forme cu modele ușor fuzibile diferă față de procedeele de turnare în forme clasice. La formele clasice introducerea aliajului în cavitatea formei se face prin pereți subțiri pentru a asigura o solidificare simultană a pereților. La formele cu model ușor fuzibil introducerea aliajului se realizează prin zonele groase ale piesei iar sub nodurile termice nu se pot folosi răcitori, alimentatoarele și piciorul pâlniei joacă rol de maselotă.

Cea mai importantă considerație în alegerea cerii pentru a reține forma în timpul procesului de turnare cu model ușor fuzibil este temperatura de topire și de turnare mică de obicei situată în intervalul 80ś85ș C și cantitatea de deșeuri cât mai mică ce rămâne în cavitatea formei obiectiv ce se realizează la o temperatură de încălzire a cuptorului în intervalul 460ś537șC.
Ceara are capacitatea de a reține forma modelului în timpul formării deoarece o ceară care este moale poate să fie deformată de greutatea amestecului de formare necesitând susținere prin diferite metode. Câteva straturi de ceară cu diverse straturi de tărie pot fi aplicate succesiv sau ceara poate fi consolidată cu o armătură metalică, sau folosind lemn sau paie:

• nu sunt influențate de umiditatea amestecului de formare;
• utilajul pentru pregătirea rășinilor este foarte simplu.
Ceara cristalină este folosită în cea mai mare măsură la realizarea pieselor turnate din bronz. Este relativ ieftină ușor de procurat și nu necesită pregătiri anterioare înaintea folosirii. Este o ceară sintetică, un produs secundar din industria petrolului, cu o structură mai fină decât cea a parafinei sau a cerurilor naturale. Cerurile cristaline își păstrează maleabilitatea într-un domeniu mai larg de temperatură decât cerurile naturale. Ard în întregime la o temperatură maximă de 482șC și nu produc deșeuri, aderență bună între două straturi, folosirea modelelor din rășini sintetice prezintă multe avantaje printre care se amintesc:
• înlocuirea aluminiului și a altor metale care se prelucrează greu;
• prezintă rezistență la uzură în anumite condiții mai mare ca modelele metalice;
• modelele au greutate redusă;

Prezentarea tehnologiei de realizarea modelelor

Realizarea rețelei de turnare (pâlnia de turnare, canalele de distribuție, alimentatoare) sunt executate prin turnare în forme confecționate din amestec de formare, ipsos sau după machete din lemn, în cazul în cazul în care sunt destinate producției de serie se recomandă să se realizeze un negativ care să folosească la realizarea elementelor rețelei de turnare ori de câte ori este nevoie. Un procedeu adesea utilizat constă în realizarea unui model de bază construindu-se din metal, sculptând în lemn sau modelând din ipsos sau ghips și nisip de silice. Acest model de bază este un suport peste care se aplică prin laminare ceara înmuiată, adică prin aplicarea succesivă de straturi de rășină cu diferite grosimi, masa de ceară sintetică trebuie preparată înainte de aplicarea pe miez în ea se adaugă substanțe durificatoare și eventual adaosuri care măresc elasticitatea și vâscozitatea, toate adaosurile introducându-se înaintea introducerii substanței de durificare, forma finală a modelului fiind realizată prin sculptură.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.