Turismul rural, ecologic si cultural in comuna Bran

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Branul este poarta naturala deschisa la trecerea din Transilvania in MunAZteAZnia si cu-loarul dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, invecinandu-se cu Tara Barsei in nord si noAZrd-est, la sud si sud-est cu Dambovita si Valea Prahovei. Din punct de veAZdeAZre al caAZdruAZlui natural, zona se prezinta ca o depresiune inalta intre 800 - 1.000 m cu oriAZenAZtaAZre NE-SV ce este delimitata de valea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turismul rural, ecologic si cultural in comuna Bran

Branul este poarta naturala deschisa la trecerea din Transilvania in MunAZteAZnia si cu-loarul dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, invecinandu-se cu Tara Barsei in nord si noAZrd-est, la sud si sud-est cu Dambovita si Valea Prahovei. Din punct de veAZdeAZre al caAZdruAZlui natural, zona se prezinta ca o depresiune inalta intre 800 - 1.000 m cu oriAZenAZtaAZre NE-SV ce este delimitata de valea raului Barsa, Muntii Piatra Craiului (cu varfuri de pesAZte 2.000 m - Varful Omu 2239 m).
Depresiunea este o platforma cu structuri de conglomerate si calcar in noAZrd, forAZme carstice in sud, intinzandu-se catre bazine la Dragoslavele, desparAZtiAZte de paAZsul GiuAZlaAZva (1290 m).

In zona In zona se remarca un contrast intre plaiurile preAZlungi si vaile puAZternic adancite de forme carstice: chei (Valea Rudaritei, Valea CheAZii), soAZhoAZdoale, laAZpieAZzuri (Giuvala, Fundatica), ponoare, izbucuri (Rudarita, FuAZnAZdatica), doAZliAZne (Fundata), polii (Obarsia vaii Izvorului), pesteri (pestera LiAZliAZeAZciAZlor), etc.
Localitatea Bran se afla in partea de SV a judetului Brasov, la intrarea in culoarul Rucar-Bran si are altitudini cuprinse intre 700-900 m. Branul se afla la o distanta de 27 km de Brasov pe DN 73; 109 km de Pitesti; 57 km de Campulung; 179 km de Bucuresti pe drumul european E60. Accesul pe cale ferata se face foAZloAZsiAZnd reAZteaAZua Bucuresti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km).

Comuna Bran, atestata pentru prima data in 1367, este specifica satului montan romanesc si este formata din 5 sate: Poarta, Predelut, Sohodol, Simon, avand centrul comunal in satul omonim.
Aceasta regiune are o clima temperata de depresiune intramontana cu veri raAZAZcoAZroa-se si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5C, iar in zonele veAZcine se inAZreAZgisAZtreaza valori cuprinse intre 4C (Rucar), 7C (Brasov), 8C (CamAZpuAZlung). In luAZAZna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27C, iar in luna ianuarie temAZperatura variaza intre -10 si -15C.

Zona Bran esAZte bogata in preAZAZAZcipitatii, numarul meAZdiu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nuAZAZAZmarul mediu de zile cu ninAZsoare este de 60 zileAZ/AZaAZn, iar grosimea stratului de zaAZpaAZAZda este de 40-50 cm (propice praAZcticarii sporAZtuAZriAZlor de iarna). Vanturile preAZdoAZmiAZnaAZnAZAZte in zona au o viteza de 3-5 m/s.
Din analiza acestor factori climatici reiese amplitudinea termica redusa, adaAZpoAZst de vanAZturi puternice, strat de zapada bogat si indelungat, ceea ce arata ca aceAZaAZsta zona are va-lente turistice deosebite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.