Turism si dezvoltare regionala

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Trebuie totodata subliniat faptul ca procesul de regionalizare este organizat in fiecare tara europeana in functie de contextul propriu (juridic, economic, social, demografic, etnic) si de traditiile istorice. De asemenea, notiunea de regiune difera de la o tara la alta din punct de vedere al sensului sau, dar o serie de elemente comune, definitorii, exista si permit formularea unor definitii si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turism si dezvoltare regionala

Trebuie totodata subliniat faptul ca procesul de regionalizare este organizat in fiecare tara europeana in functie de contextul propriu (juridic, economic, social, demografic, etnic) si de traditiile istorice. De asemenea, notiunea de regiune difera de la o tara la alta din punct de vedere al sensului sau, dar o serie de elemente comune, definitorii, exista si permit formularea unor definitii si explicatii unitare. De asemenea, institutiile europene au definit in mod diferit regiunea, prin prisma domeniului in care ele activeaza sau a abordarii preponderent politice (Consiliul Europei) sau economice (Uniunea Europeana) a procesului de dezvoltare regionala.

In sensul celor prezentate anterior Consiliul Europei a definit regiunea ca fiind "un interval de dimensiune medie susceptibil de a fi determinat geografic si care este considerat ca omogen". Aceasta definitie pune accentul pe legatura intre teritoriu si elementul uman care il populeaza, element care apare ca o constientizare a caracterului omogen al regiunii. Uniunea Europeana a considerat regiunea ca fiind "esalonul imediat inferior celui al statului" esalon care in functie de competentele care i-au fost acordate in cadrul sistemelor centralizate sau pe care si le-a acordat in cadrul sistemelor federale, gestioneaza pe plan administrativ si politic o comunitate teritoriala a carei dimensiune variaza foarte mult.

Comparand aceasta definitie cu cea formulata de Consiliul Europei se remarca faptul ca ea are un caracter administrativ, folosind drept criteriu de apreciere a regiunii, competentele de care aceasta dispune. De asemenea, se remarca aceeasi lipsa de preocupare privind dimensiunea regiunii. De altfel, in practica, regiunile difera extraordinar de mult din punct de vedere al dimensiunii geografice sau al populatiei. La nivel european, un astfel de exemplu il poate reprezenta comparatia intre cantoanele elvetiene, cu o populatie de cateva zeci de mii de locuitori si landurile germane, cu o populatie care ajunge in unele cazuri (Bavaria spre exemplu) la cateva zeci de milioane de locuitori.

Simplist spus, regionalizarea consta in (re)impartirea administrativ teritoriala a unei tari, in entitati mai mari (cu populatie cuprinsa intre aproximativ 800.000 si 3 milioane de locuitori), care sa poata permite diminuarea aparatului birocratic si, mai ales, mai usoara accesare de fonduri europene. Actualmente, din punct de vedere administrativ-teritorial, Romania e impartita in judete. Din punct de vedere economic, tara e deja impartita in regiuni, opt la numar.
Cuvantul regionalizare, pornind de la verbul a regionaliza, semnifica impartirea unui teritoriu in regiuni , la nivelul unui stat, impartirea acestuia in mai multe regiuni.

Termenul de regionalizare, respectiv de regiune acopera realitati politice si administrative extrem de diferite in statele europene.
Folosirea termenului de regionalizare vizeaza realizarea unui echilibru intre repartitia bogatiilor, prin eforturi de a ridica nivelul de dezvoltare al zonelor ramase in urma, ceea ce reprezinta, in fapt, obiective ale politicii de dezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.