Turism international in spatiul Europa Centrala

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.63

nivel: Facultate

Incasarile din turism international pe mari zone geografice
Incasarile din turismul mondial au inregistrat o scadere de 6 % in 2009 fata de anul 2008. In anul 2008, incasarile din turism international au crescut cu 941 miliarde $ , avand o crestere in de 1.8 % fata de anul 2007, comparativ cu cresterea numarului de turisti cu 2 % fata de anul 2007.

In perioada 1990 - 2008, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turism international in spatiul Europa Centrala

Incasarile din turism international pe mari zone geografice
Incasarile din turismul mondial au inregistrat o scadere de 6 % in 2009 fata de anul 2008. In anul 2008, incasarile din turism international au crescut cu 941 miliarde $ , avand o crestere in de 1.8 % fata de anul 2007, comparativ cu cresterea numarului de turisti cu 2 % fata de anul 2007.

In perioada 1990 - 2008, incasarile din turism international au crescut. Pe perioada crizei, impactul acesteia asupra incasarilor tinde sa fie mai mare decat asupra numarului de sosiri. Castigurile din turism au suferit mai mult decat numarul de sosiri, in timp ce puterea de cumparare a turistilor a scazut, acestia au preferat sa calatoreasca spre destinatii turistice aproape de orasul de resedinta si pentru perioade scurte de timp.

Inceputul crizei economice din 2009 a inceput sa afecteze serios si domeniul turistic, incasarile scazand fata de 2008, turistii preferand destinatii cat mai apropiate de casa care sa presupuna costuri minime. Anul 2009 s-a dovedit a fi un an nefast pentru toate regiunile in ceea ce priveste sectorul turistic, toate inregistrand scaderi fata de anul 2008, avand in vedere criza economica ce a afectat toate regiunile.

In majoritatea tarilor din Europa, taxele catre bugetul statului vor creste, consumatorii fiind constienti de acest lucru sunt mai precauti in ceea ce priveste cheltuielile, avand un buget limitat. Continentul Asiatic si cel American tind spre o crestere usoara a numarului de turisti, atragand prin destinatii exotice, preturi low-cost practicate din ce in ce mai mult si pe un turism bazat pe miscarile interne, intra-regionale care presupun costuri ceva mai reduse.

Piata turistica europeana nu a putut evita consecintele evenimentelor internationale: criza Liban- Israel, atentatele teroriste, totul pe un fond de conjunctura economica deprimanta.

In anul 2009, incasarile din turism international au cunoscut o stagnare in tarile analizate din Europa Centrala, ceea ce dovedeste ca turistii au continuat sa revina in destinatiile preferate care au mentinut o politica de pret la fel ca in anul 2008 sau chiar practicand reduceri substantiale care nu au facut altceva decat sa atraga vizitatori intr-un numar la fel de mare desi criza economica a afectat majoritatea sectoarelor, inclusiv turismul.

In Europa cele mai mari incasari turistice internationale s-au inregistrat in anul 2008, in valoare de 473680 milioane $, iar cele mai mici in anul 1990, in valoare de 142885 milioane $. La fel ca si in Europa, in Austria, Elvetia si Germania anul 2008 a adus cele mai mari incasari turistice internationale, iar anul 1990 cele mai mici.
In cadrul UE germanii sunt poporul care calatoresc cel mai mult: 80% dintre germani au realizat cel putin o calatorie (pentru cel putin 4 nopti, luand in consideratie si turismul intern) ceea ce reprezinta cca 66 de milioane de turisti germani, in anul 2003 (sursa: Eurostat).

Incasarile au crescut constant din anii '90 si au scazut neseminificativ in 2002 si 2003. Germania a incasat 43 mld $ pentru calatorii de afaceri in 2007. Cei care cheltuiesc cel mai mult in vacanta sunt cuplurile in care ambii parteneri lucreaza si care nu au copii, media UE de 11% la cheltuielile destinate turismului si calatoriilor personale din totalul bugetului individual sau familial.

Turistii germani sunt si cei mai cheltuitori din UE in ce privesc serviciile si bunurile turistice oferite de piata interna sau externa, cu 484 mld $ cheltuiti in 2007. Au si cel mai mare numar de angajati in industria turistica in 2007 (4 mil) din UE. Piata austriaca si cea elvetiana stau bine la capitolul sosiri turisti, iar incasarile ajung pana la circa 20 mld $ in 2008.

Plecari internationale
Plecarile turistilor internationali pe mari zone geografice
Cea mai puternica integrare atat a ofertei, cat si a cererii se intalneste pe continentul european unde peste 89% din calatori provin tot din tarile europene. Principalele destinatii sunt sudul si vestul continentului, in timp ce cea mai dinamica evolutie a calatoriilor apartin Europei de Est.

Continentul asiatic se situeaza pe locul doi ca destinatie turistica si ca ritm de crestere a circulatiei turistice. In cadrul acesteia, Asia de Vest primeste jumatate din fluxul de turisti care viziteaza continentul, iar cea mai dinamica circulatie turistica ce provine din tarile europene se indreapta spre Asia de Est si de Sud.

Majoritatea turistilor din Europa, anual, se orienteaza spre marele bazin de pe Coasta de Vest a Americii de Nord. Aici turismul european este dominat motivational de turismul de afaceri. Insulele Caraibe si America Centrala ocupa locul doi printre destinatiile din continentul american si principalul curent turistic in aceasta zona provine din America de Nord, fiind urmat de curentul turistic al vacantierilor europeni si japonezi.

Pe locul patru printre destinatiile marilor curente turistice se afla continentul african. In ultimii ani s-a inregistrat o diminuare a fluxurilor turistice spre aceasta zona. Cele mai multe sosiri de turisti din Africa provin din tarile europene, concentrandu-se in tarile din nordul continentului african (70% din total), iar recent Africa de Sud.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.