Turcia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.79

nivel: Gimnaziu

B. Lacuri și râuri
Aproape toate râurile din Turcia sunt rapide și nu sunt navigabile. Unele râuri nu curg în timpul verii, dar cu toate acestea sunt și râuri care sunt importante surse de putere hidroelectrică și apă de irigații. Kizilirmak (1150 km) este cel mai lung fluviu din Turcia, vărsându-se în Marea Neagră. Büyükmenderes (în antichitate Meandru), se varsă în vestul Anatoliei în Mar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turcia

B. Lacuri și râuri
Aproape toate râurile din Turcia sunt rapide și nu sunt navigabile. Unele râuri nu curg în timpul verii, dar cu toate acestea sunt și râuri care sunt importante surse de putere hidroelectrică și apă de irigații. Kizilirmak (1150 km) este cel mai lung fluviu din Turcia, vărsându-se în Marea Neagră. Büyükmenderes (în antichitate Meandru), se varsă în vestul Anatoliei în Marea Egee.

Tigrul și Eufratul curg din estul Turciei pentru a se vărsa în Golful Persic. Lacul Van Gölü este cel mai mare din Turcia, apa sa fiind sărată ca și a lacului Taz. Lacuri cu apă dulce sunt Beyehir, Egridir și Burdur, toate în sud-vest.


C. Climatul și vegetația
Litoralul Mării Mediterane și al Mării Egee au parte de veri fierbinți și ierni blânde și ploioase. Sunt crescuți măslini și citrice, smochine, struguri, bumbac și fructe primăvăratice. Păduri rarefiate alternează cu iarba mică. Podișul central al Anatoliei are un climat continental cu veri fierbinți și ierni mai reci decât cele de pe litoral.

Pelitoralul mediteranean și al Mării Egee mai mult o treime din precipitațiile anuale (650 mm) cad în decembrie și ianuarie. Podișul primește doar jumătate din cât primește litoralul dar sunt mai bine repartizate în timpul anului. Câmpiile și terenurile arabile abundă pe platou cu păduri pe pantele mai înalte.

Regiunile înalte din est au ierni lungi și reci. Se găsesc câteva păduri iar la punctele mai înalte este comună vegetația alpină, iar pădurile umede de foioase ce se găsesc de-a lungul Mării Negre, au climatul blând și ploios.
D. Fauna

Doar porcii mistreți care sunt vânați puternic, rămân abundenți în păduri. Lupul, vulpea, pisica sălbatică, hiena, șacalul, căprioara, ursul, jderul și capra de munte mai ocupă locuri izolate. Păsările care trăiesc în Turcia sun potârnichile, pitpalacul, vulturul, șoimii etc.
E. Resursele naturale

În afară de cărbune și minereu de fier, Turcia are un număr mic dar important de depozite minerale: crom (lângă Guleman și Fethiye), magnetită (Divrigi) și plumb și zinc în câteva regiuni. Se găsesc și cupru și argint și de asemenea petrol în sud-est.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.