Turbarea

1x punct

categorie: Biologie

nota: 7.60

nivel: Facultate

Imunizarea impotriva rabiei (turbarii), boala potential fatala, trebuie aplicata calatorilor inaintea plecarii, daca destinatia cuprinde tari de risc.
Impactul imunizarii in lume
In Statele Unite au fost vaccinate 50.000 de persoane cu vaccinul pe celule diploide umane si nu s-a raportat nici un caz de rabie.
Istoricul imunizarii
In 1804, Zinke, in Germania, a facut pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Turbarea

Imunizarea impotriva rabiei (turbarii), boala potential fatala, trebuie aplicata calatorilor inaintea plecarii, daca destinatia cuprinde tari de risc.
Impactul imunizarii in lume
In Statele Unite au fost vaccinate 50.000 de persoane cu vaccinul pe celule diploide umane si nu s-a raportat nici un caz de rabie.
Istoricul imunizarii
In 1804, Zinke, in Germania, a facut prima transmitere experimentala a virusului prin inoculare de saliva. In 1879, la Lyon, Victor Galtier a realizat transmiterea virusului de la caine la iepure si de la iepure la caine.

In 1881, Roux, Chamberland si Thuillier, membri ai echipei profesorului Louis Pasteur, au aratat ca sistemul nervos central este principalul loc de replicare a virusului rabiei. Cercetatorii au transmis turbarea prin inoculare sub-menigeala la iepuri.

Pasteur a administrat pentru prima data vaccinul, pe 6 iulie 1885, tanarului Joseph Meister, care fusese muscat de 14 ori de un caine cu 60 de ore inainte. Vaccinul a fost administrat subcutanat si a constat in extracte de maduva spinarii de la iepuri tinut intr-un recipient deschis timp de 15 zile. Alte 12 inoculari cu extracte de o virulenta din ce in ce mai mare i-au fost administrate in urmatoarele 10 zile. In total 2.500 de victime ale muscaturilor au fost vaccinate in urmatoarele 15 luni.


Boala
Rabia este o boala virala provocata de un virus neurotrop care se gaseste in saliva animalelor. Se caracterizeaza prin tulburari ale sistemului nervos central, urmate de paralizie si moarte. Muscaturile care afecteaza fata, capul, gatul sau mainile sunt considerate cu risc crescut. Perioada de incubare este lunga, intre 10 zile si mai bine de un an. Media se situeaza intre 30-40 de zile.

Informatii epidemiologice
Cel mai mare risc de a contracta rabia se intalneste in Africa, Asia si America Latina, fie din partea unor animale salbatice (vulpi, pisici, manguste, lilieci, maimute, sacali, lupi etc), sau, mult mai des, de la caini vagabonzi.

In fiecare an, numarul deceselor provocate de turbare este de ordinul a 40.000 pe tot globul. Asia este continentul cu cel mai mare numar de cazuri de turbare la oameni cu peste 95% din cazuri si aproximativ 35.000 de decese anual.

In 1983, raportul OMS arata ca turbarea este responsabila pentru 50.000 de decese in tari unde boala este endemica, in mod special in Asia si subcontinentul indian.

Cu toate ca afecteaza toate varstele, rabia se intalneste mai des la copiii sub 15 ani.

Ultimul caz de rabie la om raportat in Franta dateaza din 1924. Cu toate acestea, intre 1970 si 1996 s-au raportat 17 cazuri de turbare din cauza contaminarii de peste granite (din Africa sub-Sahariana, Africa de Nord, Madagascar si Mexic).

Vaccinuri disponibile
Astazi, vaccinurile impotriva rabiei sunt preparate pe culturi celulare. Mai multe tipuri de vaccinuri sunt disponibile, in functie de tara. Se folosesc substraturi diferite, inclusiv celule diploide umane, celule Vero, culturi celulare primare de pui embrionat sau celule de foetus de maimuta rhesus .
Strategii de imunizare
Pana de curand recomandata doar persoanelor care prezentau risc profesional (veterinari, personal de laborator, tabacari, taxidermisti, lucratori in zootehnie sau lucratori forestieri), imunizarea impotriva rabiei este recomandata calatorilor, inclusiv copiilor de peste 12 luni, care planuiesc sa stea in zone endemice.

In plus, vaccinul antirabic este administrat persoanelor care au intrat in contact cu un animal care ar putea avea rabie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.