Tumorile palpebrale operate in sectia de oftalmologie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

Tumorile benigne. Chisturile glandelor Meibomius se dezvolta in acinii glandulari sau in canalele excretoare ale glandei. Clinic, apar ca niste formatiuni tumorale circumscrise, de marimea unui bob de mazare cu conjunctiva hiperemica pe suprafata. Au fost identificate 30 chisturi ale glandelor Meibonius.
Chisturile glandelor Zeiss. Obliterarea canalelor excretoare ale glandei Zeiss produce [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tumorile palpebrale operate in sectia de oftalmologie

Tumorile benigne. Chisturile glandelor Meibomius se dezvolta in acinii glandulari sau in canalele excretoare ale glandei. Clinic, apar ca niste formatiuni tumorale circumscrise, de marimea unui bob de mazare cu conjunctiva hiperemica pe suprafata. Au fost identificate 30 chisturi ale glandelor Meibonius.
Chisturile glandelor Zeiss. Obliterarea canalelor excretoare ale glandei Zeiss produce diferite aspecte, de la comedoame pana la ateroame (3). S-au identificat 25 ateroame operate, toate la persoane de peste 60 de ani.

Chisturi epidermice palpebrale propriu-zise apar ca tumorete de marimi variabile, sferice mobile pe epiderm. Continutul lor este cornos. Chistul epidermic se constituie la nivelul unui orificiu pilosebaceu care s-a obturat; legatura cu epidermul se rupe si continua sa se formeze un strat cornos (4). Au fost identificate 18 chisturi epidermice operate.

Tumori benigne epiteliale. Papilomul este o tumoare benigna, intalnita cel mai frecvent la pacientii de varsta a treia. Papilomul are o suprafata multilobulara, poate fi senil sau pediculat, cheratinizat, mai mult sau mai putin pigmentate. Au fost operate 102 papiloame. Histologic, axul fibrovascular este acoperit de un epiteliu ingrosat (acanzoza) si hipercheratozic, adesea cu paracheratoza (persistenta nucleilor celulari in stratul de cheratina). Exereza chirurgicala este posibila dar nu obligatorie. In caz de crestere progresiva, cand ia un aspect papilomatos, este de preferat sa se faca o exereza cu examen histologic (5).

Tumori epiteliale precanceroase. Keratoza actinica numita si solara sau senila; expunerea cronica la radiatiile UN este un factor favorizant. Apare sub forma unui placard brun, in jur de 1 cm, acoperit de un enduit keratozic care se descuameaza cu usurinta. Excizia completa a acestor leziuni este necesara pentru ca au capacitatea de a se transforma in carcinom (6). In cazuistica noastra au fost 5 cazuri de keratoza actinica confirmate histopatologic.

Tumori epiteliale maligne. Carcinomul bazocelular reprezinta 80-95% din tumorile maligne ale pleoapelor si 20% din totalul tumorilor (7). In cazuistica sectiei au fost identificate 170 cazuri de carcinoame bazocelulare. Un numar redus - 5 - de forme au fost pigmentate. In caz de exereza incompleta, riscul recidivei este mare (8). Malignitatea carcinoamelor bazo-celulare este locala, metastazele sunt exceptionale in formele inaugurale dar exista la formele recidivate. Exista de asemenea numeroase forme clinice inselatoare care pot intarzia diagnosticul ca de exemplu pseudochalazion, pseudo-blefarite (9).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.