Tulburarile somnului

1x punct

categorie: Biologie

nota: 7.14

nivel: Facultate

     Somnul este o īntrerupere ciclica a starii de veghe, corespunzānd schematic unei īntreruperi a activitatii S.R.A.A si a īnlocuirii acesteia cu activitati care iau nastere īn structura anatomice subiacente.

      Neuromediatorii care controleaza alternanta neurofiziologica veghe - somn par a fi serotonina (pentru somn lent si adormire) si noradrenalina si dopamina īn ceea ce pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburarile somnului

     Somnul este o īntrerupere ciclica a starii de veghe, corespunzānd schematic unei īntreruperi a activitatii S.R.A.A si a īnlocuirii acesteia cu activitati care iau nastere īn structura anatomice subiacente.

      Neuromediatorii care controleaza alternanta neurofiziologica veghe - somn par a fi serotonina (pentru somn lent si adormire) si noradrenalina si dopamina īn ceea ce priveste trezirea. Neurofiziologic i se descrie somnului o faza lenta (SL) si un somn paradoxal (cu miscari rapide oculare REM)(SP).

      Īntre cele doua tipuri de somn exista o interrelatie dialectica īn asa fel īncāt aceste diferite stari ale somnului nu survin decāt īntr-o anumita ordine, respectiv " somnul paradoxal nu survine decāt dupa un stadiu mai lung sau mai scurt de somn, lent" (Popoviciu).      Insomniile

      Sunt reprezentate de scaderi ale timpului total de somn, acuzate ca atare.

      Exista persoana care dorm īn mod fiziologic foarte putin, astfel dupa unii istorici, Napoleon nu dormea mai mult de 3 ore pe noapte. De asemenea Victor Hugo si Edison dormeau foarte putin. Oswald descrie "insomnia sanatoasa".

      Uneori timpul total de somn poate sa fie normal, dar acuzarea insomniei sa fie legata de lipsa alternantei normale īn ciclurile somnului.

      Insomnia este un element psihopatologic extre de des īntālnit īn psihiatrie. Se īntālneste īn: surmenaj, neurastenie, nevroze anxioase, accesele maniaco - depresive, intoxicatii cronice (alcolism), stari dementiale. Īn mod clasic se scrie insomnia de adormire a nevroticului si cea de trezire a depresivului. La batrāni exista o perturbare a ritmului somn - veghe manifestata prin perioade de somn diurn care se repeta de 2 - 3 ori urmate de insomnii nocturne. La aceasta categorie de vīrsta, nu trebuie ignorat faptul ca insomnia poate fi un semn precoce al aterosclerozei.      Hipersomniile

     Sunt prelungiri ale perioadei de somn care pot surveni continuu sau paraoxistic, sunt mult mai rare decāt insomniile si au foarte rar o cauza psifogena.

     Hipersomniile continue au determinare īn general organica. Se īntālnesc īn encefalite (encefalita epidermica, tuberculoasa, sifilitica), boala Gayet - Wesnicke, sindroame Korsakov HIC (tumori la nivelul trunchiului celebral sau hipotalamusului) si cauze metabolice (insuficienta hepatica, renala, mixedem).

     Hipersomniile paroxistice sunt grupari īn sindroame care se īntālnesc rar

     Sindromul Pickwick: hipersomnie diurna, obezitate, tulburari respiratorii si cianoza.

     Atacul marcoleptic este caracterizat prin crize de somn de durata variabila, care apar de obicei īn perioadele de inactivitate sau relativa activitate, frecvent īn conditii emotionale deosebite, īn care bolnavii se trezesc rapid asa cum au adormit.

     Atacurile cataleptice apar doar cu totul exceptional izolate si constau īntr-o pierdere brusca a tonusului muscular tradusa prin astazie. Factorii emotionali (rāsul, mānia, concentrarea, excitatii senzoriale puternice si neasteptate sau chiar actul sexual) pot declansa atacul cataleptic. Poate fi precedat de semne premonitorii si poate īmbraca forma marelui acces cataleptic (prabusirea rapida, progresiva sau forme larvate care se refera mai ales la musculatura extremitatii superioare a corpului).

      Pseudo - hipersomnia isterica este un "acces de somn" cu durata variabila īn care bolnavul ramāne inert fara reactii la la excitantii externi cu anestezie senzitiva - senzoriala. Aspectul EEG ramāne normal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.