Tulburarile hemostazei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

Cea de a doua categorie a tulburarilor plachetare sunt cele calitative: trombopatiile. Ele sunt consecinta alterarii structurale si metabolice ale plachetelor. Se datoreaza fie carentei enzimatice in ciclooxigenaze membranare ( sinteza redusa de prostaglandine plachetare), ca in trombopatiile constitutionale, fie datorita inhibarii activitatii normale a plachetelor ( aderare, agregare) de catre me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburarile hemostazei

Cea de a doua categorie a tulburarilor plachetare sunt cele calitative: trombopatiile. Ele sunt consecinta alterarii structurale si metabolice ale plachetelor. Se datoreaza fie carentei enzimatice in ciclooxigenaze membranare ( sinteza redusa de prostaglandine plachetare), ca in trombopatiile constitutionale, fie datorita inhibarii activitatii normale a plachetelor ( aderare, agregare) de catre medicamentele toxice sau metaboliti, ca in trombopatiile dobandite.

Trombopatiile datorate alergiilor medicamentoase apar la sensibilizarea cu droguri a plachetelor care determina producerea de anticorpi antiplachetari sau antidrog care se pune in evidenta cu metodele TIRC ( Testul inhibarii retractiei cheagului) si Karpatkin ( Testul inhibarii eliberarii de F3 plachetar). Acestea sunt datorate unui defect ce apare in faza definitiva a hemostazei, coagularea, care perturba formarea trombusului si vindecarea plagii. Tulburarea rezulta din absenta sau insuficienta functionala a uneia sau mai multor proteine ale coagularii.

Insuficienta functionala se poate datora fie unei anomalii de structura a moleculei proteinei, fie unei inhibitii a procesului de activare a stadiilor precursoare, fie inhibitoriilor care actioneaza direct asupra proteinelor activate ale coagularii. Sunt posibile si tulburari functionale mixte.Tulburarile plasmatice pot fi ereditare sau constitutionale; intereseza de obicei un singur factor al coagularii si persista la un nivel proximativ constant toata viata. Acest nivel variaza la diversi bolnavi cu acelasi tip de deficienta, realizand diferite forme clinice.

Concentratia factorului deficient variaza de la "urme" pana la 25% din normal, iar manifestarile hemoragice sunt proportionale cu gradul deficientei. La purtatori, factorul deficient variaza intre 25% pana la 100%. Majoritatea deficientelor se datoreza unei productii scazute de factori normali. Exista deficiente cu productie normala de factori de coagulare dar, nefunctionali.Tulburarile plasmatice se clasifica dupa aspectele patogenice ale diferitelor faze ale coagularii. Astfel se disting anomalii ale caii intrinseci, ale caii extrinseci, ale caii comune si fazei finale (conversia fibrinogenului in fibrina).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.