Tulburari viscerale in soc

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Calea comuna a tuturor formelor de soc este perturbarea metabolismului celular si realizarea conceptului complex de "celula de soc". In socul cardiogenic debitul cardiac(DC=FCxVS, unde DC=debit cardiac, FC= frecventa cardiaca si VS=volumul sistolic) scade in asa masura incat nu poate asigura necesarul minim de oxigen la nivel celular. In socul hipovolemic necesarul de oxigen la nivel celular scade[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari viscerale in soc

Calea comuna a tuturor formelor de soc este perturbarea metabolismului celular si realizarea conceptului complex de "celula de soc". In socul cardiogenic debitul cardiac(DC=FCxVS, unde DC=debit cardiac, FC= frecventa cardiaca si VS=volumul sistolic) scade in asa masura incat nu poate asigura necesarul minim de oxigen la nivel celular. In socul hipovolemic necesarul de oxigen la nivel celular scade datorita numarului redus de eritrocite sau scaderii volumului sanguin circulant.
In socurile neurogene, anafilactice si septice prabusirea rezistentei vasculare sistemice face ca perfuzia capilara sa fie atat de scazuta incat oxigenarea celulara este profund perturbata.

In socul septic hipoxia este agravata de febra, care creste rata metabolismului celular si deci necesarul de oxigen. Lipsa oxigenului face ca metabolismul celular sa treaca in forma de anaerobioza a metabolismului, forma ce este o metoda mult mai putin eficace in furnizarea valentelor energetice. Fara ATP celulele isi pierd capacitatea mentinerii gradientului electro-chimic de o parte si de alta a membranei semipermeabile iar pompa Na/K este deficitara. Na si Cl se acumuleaza in celula iar K paraseste celula. Cele mai afectate celule de aceste perturbari ionice sunt cele ale sistemului nervos si miocardului.

Pe masura ce sodiul trece in interiorul celulei apa interstitiala il urmeaza si apoi apare trecerea apei intravasculare in interstitiu scazand in final volumul sanguin circulant. La nivel celular acumularea in exces a apei duce la edematierea celulelor si distrugerea membranei externe cu eliberare de enzime lizozomale in interstitiu.
Din acest moment se deschid trei cercuri vicioase care vor accentua si mai mult deprivarea de oxigen.

Procesele enzimatice sunt perturbate de modificarile ionice de la nivel celular care induc la randul lor modificari osmotice. Difuziunea nutrientilor si a produsilor finali de metabolism este incetinita pe masura ce metabolismul celular scade. In acelasi timp difuziunea prin membrana capilara este mult incetinita pe masura ce fluxul sanguin este perturbat de staza. Staza capilara scade perfuzia tisulara si activeaza procesele de coagulare intravasculara. Activarea cascadei coagularii stimuleaza raspunsul inflamator si este responsabila de o serie de complicatii frecvent intalnite in soc (necroza tubulara acuta, sindromul detresei respiratorii si coagularea intravasculara diseminata).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.