Tulburari somatoforme

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.62

nivel: Facultate

Factorii genetici familiali sunt importanti in explicarea mecanismelor etiologice in tulburarile de somatizare, tulburarile de conversie si tulburarile disociative .
Copiii cu tulburari disociative se pare ca au o vulnerabilitate genetica in a dezvolta tulburari de identitate de tip disociativ.
- evenimentele stresante - sunt implicate in mecanismele etiopatogenice atat ale tulbu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari somatoforme

Factorii genetici familiali sunt importanti in explicarea mecanismelor etiologice in tulburarile de somatizare, tulburarile de conversie si tulburarile disociative .
Copiii cu tulburari disociative se pare ca au o vulnerabilitate genetica in a dezvolta tulburari de identitate de tip disociativ.
- evenimentele stresante - sunt implicate in mecanismele etiopatogenice atat ale tulburarilor somatoforme cat si ale tulburarilor disociative, in care trauma extrema se pare ca joaca un rol determinant, declansator.

Unii copii cu vulnerabilitate bronsica sau ulcer nu au nici un factor psihologic care ar putea explica simptomul, in timp ce altii au crize de astm sau dureri epigastrice datorate unor cauze psihologice. Este de preferat termenul de "interactiuni psihosomatice" decat cel de tulburari psihosomatice .
O relatie inversa somatopsihica apare in afectiuni cronice precum diabetul zaharat care are un mare impact cu viata copilului, producand uneori tulburari psihice asociate.

Conversia apare cand un conflict emotional este transformat intr-o dizabilitate /suferinta fizica, iar disociatia apare cand a existat in viata copilului o trauma severa (copilul abuzat sexual, maltratat sau care a asistat la moartea violenta a unuia dintre parinti, copiii victime ale razboiului).Factori socio - familiali
Familii cu pattern de tulburari anxioase sau cu boli fizice si preocupate de boala se pare ca reprezinta factorii de risc pentru aparitia tulburarilor conversive si de somatizare ia copii .

Durerile abdominale recurente "au radacinile" intr-un anume model familial de boala. Climatul emotional care exprima foarte accentuat distresul somatic se asociaza cu rate crescute de anxietate si depresie la copii.Tulburarile de converse sunt frecvent declansate de un stresor psihologic familial (conflict in familie, pierdere grea, traume diverse ,dar cu mare valoare pentru copil). Tulburarile disociative apar frecvent in familiile haotice, cu rata mare de tulburari de personalitate sau tulburari psihice grave care genereaza violenta;

copiii abuzati fizic, psihic si sexual care nu au putut dezvolta relatii stabile de atasament in aceasta atmosfera dezordonata, inconsecventa, insecurizanta, in care agresorul ar trebui sa fie figura primordiala de atasament; asa se explica aparitia disocierii Eului la acesti copii care traiesc o dinamica particulara a conflictului, in care cel de care el depinde este in acelasi timp si sursa terorii. Dezvoltarea unei identitati integrate este blocata de anxietatea traumatica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.