Tulburari pervazive de dezvoltare

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Rata pe sexe este de 2,6 la 1 pentru baieti fata de fete. Alte studii raporteaza 4/1. Incidenta autismului este mai mare la baieti decat la fete, insa fetele sunt mult mai sever afectate si au un scor de inteligenta mai mic.In ceea ce priveste statutul socio-ecomonic, se pare ca nu exista diferente.
Clasificare
DSM IV, la capitolul Tulburari pervazive de dezvoltare, sunt mentionate:[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari pervazive de dezvoltare

Rata pe sexe este de 2,6 la 1 pentru baieti fata de fete. Alte studii raporteaza 4/1. Incidenta autismului este mai mare la baieti decat la fete, insa fetele sunt mult mai sever afectate si au un scor de inteligenta mai mic.In ceea ce priveste statutul socio-ecomonic, se pare ca nu exista diferente.
Clasificare
DSM IV, la capitolul Tulburari pervazive de dezvoltare, sunt mentionate:Autismul infantil; Sindromul Rett; Tulburarea dezintegrativa a copiiariei;

Tulburarea Asperger; Tulburari pervazive de dezvoltare nespecificate (Autismul atipic).Clasificarea ICD 10 pentru Tulburarile pervazive de dezvoltare F84 cuprinde: Autismul infantil (F 84.0);Autismul atipic (F 84.1); Sindromul Rett (F 84.2);Alta tulburare dezintegrativa a copilariei (F 84.3);Tulburarea hiperactiva asociata cu intarziere mintala si miscari stereotipe (F 84.4); Sindromul Asperger (F 84.5);Alte tulburari pervazive de dezvoltare ale copilariei (F 84.8).

Etiologie
Teorii psihosociale. -influentele psihogenice: parinti reci emotional, detasati, obsesionali, care si-au crescut copiii intr-o atmosfera rigida, fara caldura afectiva, ducand, in final, la "inghetarea emotionala a copiilor autisti". Alti autori au concluzionat ca autismul este rezultatul unei traume afective, mame "negative", ostile, care nu-si doreau copilul cu adevarat.

Bruno Bettelheim considera ca originea "schizofreniei copilariei" se gaseste in atitudinile materne si in reactia copilului care traieste o amenintare permanenta. Autorul a comparat viata grea a acestor copii cu cea a prizonierilor din lagarele de concentrare.
Teorii biologice. Exista multe studii care aduc argumente ca autismul este un sindrom cauzat de multiple conditii care afecteaza SNC. Argumente in acest sens sunt: asocierea cu intarzierea mintala intr-o rata mare; incidenta crescuta a epilepsiei, cat si existenta rubeolei congenitale sau a fenilcetonuriei, care se pot asocia cu Sindromul autist.Totusi, anomaliile biologice care insotesc tulburarea autista raman de cele mai multe ori necunoscute.

Teoriile genetice. Studiile familiale si pe gemeni au aratat ca exista posibilitatea existentei unor factorii genetici care sa influenteze aparitia comportamentului autist. In asociere cu autismul, in familiile cu copii autisti se pot agrega deficite cognitive si tulburari de personalitate. Alti autori raporteaza o rata mare a schizofreniei la parintii copiilor autisti. Se discuta posibilitatea ca etiologia sindromului autist sa se gaseasca intr-o afectare a cromozomului 15 (trisomie partiala) alte ipoteze recente vorbesc despre o afectare a cromozomului 5.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.