Tulburari de personalitate

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Dimensiunile personalitatii normale au un caracter mostenit intr-AZo proportie de 35-50% - MARTIN & JARDINE (1986), EAVES et all (1989). Ele sunt dominant temperamentale - C, N, ES, DR.Faptul este confirmat decorelatiile obtinute in studiile pe gemeni mononozigoti care dau rezultate cu valoare cel putin dubla fata de cele efectuate pe gemeni dizigoti. ABREVIERI: C= constiinciozitate; N=nevrotic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari de personalitate

Dimensiunile personalitatii normale au un caracter mostenit intr-AZo proportie de 35-50% - MARTIN & JARDINE (1986), EAVES et all (1989). Ele sunt dominant temperamentale - C, N, ES, DR.Faptul este confirmat decorelatiile obtinute in studiile pe gemeni mononozigoti care dau rezultate cu valoare cel putin dubla fata de cele efectuate pe gemeni dizigoti. ABREVIERI: C= constiinciozitate; N=nevroticism; ES=evitarea suferintei; DR=dependenta de recompensa.

HEATH, NEALE, KESSLER, EAVES & KENDLER (1992) AZsustin ca si capacitatile de auto evaluare si mobilizare in conditii de interviu sunt influentate genetic. Ele sunt dependente si de varsta psihologica - SETTERSTEN & MA YER (1997); se schimba odata cu intrarea in roluri existentiale noi parental, profesional; PLOMIN, OWEN & Mc GUFFIN (1994) sustin faptul ca si primele manifestari comportamentale = reactia la conturul fetei umane si la zambetul mamei sunt conditionate prin mecanisme poligenice.

La 8 luni se contureaza relatia de atasament cu primul obiect permanent = mama si apar anxietatea de separare si cea de contact in prezenta unei figuri straine. Trasaturile materne guverneaza prima relatie interpersonala si fundamenteaza capacitatile de reprezentare a cuiva neprezent precum si imitatia.Un deficit de atasament atunci cand cealalta persoana este deja introjectata - "inner working model" A­favorizeaza hipertrofierea unor dimensiuni precum N, C, CN, ES. CN si vulnerabilitate crescuta la evenimentele vietii.

Pe de alta parte copii hiperatasati de familia parentala devin mai independenti in raporturile cu congenerii si profesorii si ajung mai sus in ierarhiile sociale - URBAN, CARLSON, EGELAND & STOUFFE (1991), STOUFFE si colab. (1993). Copii agresati parental devin agresori ca adulti HUESMANN, ERON, LEFKOWITZ & WALDER (1984). ABREVIERI: C= constiinciozitate; N=nevroticism; ES=evitarea suferintei; CN=cautarea norocului.

Extinzand modelul ereditatii familiale -FALCONER (1996) LONINGER & GOTTESMAN (1987) sustin ca se transmit familial acele trasaturi care sunt mai rare, mai specifice, mai deosebite. Ele pot deveni factori predictivi pentru structurari patologice ale personalitatii si pentru tulburari psihopatologice.

In acest context CADORET, YATES, TROUGHTON, WOODWORTH & STEWART (1995) studiind un lot de barbati si femei separati de rudele lor biologice confirma faptul ca disfunctionalitatea familiei adoptive nu creste riscul pentru tulburari de comportament in absenta unui fundal biologic de antisocialitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.