Tulburari de Comportament Alimentar

1x punct

categorie: Medicina

nota: 7.84

nivel: Facultate

Referat despre Tulburari de comportament alimentar
Cei care suferă de tulburări de comportamnet alimentar se tem să nu ia în greutate,să devină obezi(criteriul B).Deși ei pierd în greutate această preocu- pare privind pulsul ponderal crește.Experientarea și semnficația greutății și conformației corporale sunt distorsionate la acești indivizi(criteriul C).Unii indivizi se simt în întregime [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari de Comportament Alimentar

Referat despre Tulburari de comportament alimentar
Cei care suferă de tulburări de comportamnet alimentar se tem să nu ia în greutate,să devină obezi(criteriul B).Deși ei pierd în greutate această preocu- pare privind pulsul ponderal crește.Experientarea și semnficația greutății și conformației corporale sunt distorsionate la acești indivizi(criteriul C).Unii indivizi se simt în întregime supraponderali,alții realizează că sunt slabi,dar sunt încă preocupați de faptul că anumite ale corpului lor,în special abdomenul, coapsele și fesele sunt „prea grase”.Ei se cântăresc excesiv,își măsoară obsesiv părțile corpului și utilizează frecvent oglinda pentru a controla zonele considerate „grase”.

Stima de sine a persoanelor cu anorexie nervoasă este este extrem de dependentă de conformația și greutatea corpului lor.Pierderea în greutate este văzută ca o realizare impresionantă și un semn de autodisciplină,pe când, luarea în greutate este percepută ca un eșec inacceptabil al autocontrolului.Indivizii cu aceste tulburări pot recunoaște că sunt slabi,dar neagă implicațiile medicale severe ale stării lor de denutriție.

Subtipuri
Următoarele subtipuri pot fi utilizate pentru a specifica prezența sau absența mâncatului compulsiv regulat sau al purgării în cadrul episodului curent de anorexie nervoasă:

Tip restrictiv: acest subtip descrie tablourile în care pierderea în greutate este realizată în primul rând prin dietă,post sau exerciții fizice excesive.

Tipul de mâncat compulsiv sau purgare: acest tip este utilizat când individul s-a angajat în mod regulat în mâncat compulsiv sau în purgare.Cei mai mulți indivizi cu anorexie nervoasă care mâncă compulsiv sau purghează prin vărsături autoprovocate sau prin abuz de laxative,diuretice sau clisme.Unii indivizi incluși în acest subtip nu mâncă compulsiv,dar fac în mod regulat purgare după consumul unor cantități mici de alimente.Se pare că cei mai mulți indivizi cu tipul de mâncat compulsiv sau purgare se angajează în acest comportament săptămânal.

Profilul psihologic al anorecticului
O persoană suferind de anorexie nervoasă scade sau încearcă să scadă în greutate. De obicei se teme îngrozitor de creșterea în greutate și obezitate. Se îmbraca cu haine largi pentru a ascunde grăsimea sau în faze avansate ale bolii, emancierea. Se plânge tututor despre greutatea sa și nu ii poate crede pe cei care îi spun în cel mai sincer mod că nu are probleme cu greutatea, încluzându-i aici și pe medici. Se analizează foarte frecvent în oglindă și găsește mereu ceva de criticat. Își detestă anumite părți ale corpului, în special sânii, abdomenul, fesele și coapsele.

Unele dintre aceste femei fac efort fizic exagerat, dar obosesc rapid datorită aportului caloric insuficient. Cu timpul performanța sportivă devine din ce în ce mai slabă, însă vor refuza să-și adapateze stilul de antrenament. Deși multe anorectice au o inteligență medie sau peste medie, modul lor de gândire devine simplu:” dacă voi fi mai slabă, mă voi simti mai bine”. Cu trecerea timpului își pierd capacitatea de a gândi logic și obiectiv, devin iraționale, ajung să se certe cu oamenii care vor să îi ajute și au probleme de concentrare. Nu reușesc să discute cu ușurință despre problemele lor emoționale, își reprimă furia și se eliberează de stres făcând excese alimentare urmate de ritualuri de eliminare sau antrenându-se. În timp devin iritabile, excesiv de sensibile și răspund la cele mai mărunte conflicte cu lacrimi și crize de isterie. Își evită prietenii și devin izolate social. Anorecticii tind să evite relațiile sexuale, iar relațiile lor sentimentale sunt fie superficiale, fie marcate de un grad înalt de dependență față de partener. Tânjesc după intimitate, dar sunt îngrozite de aceasta.


Elementele obsesivo-compulsive atât în legătură cât și fără legătură cu alimentarea sunt proeminente.Majoritatea indivizilor cu anorexie nervoasă sunt preocupați de idei în legătură cu alimentarea.Unii colectează rețete culinare sau fac provizii de alimente.Observațiile comportamentelor asociate cu alte forme de inaniție sugerează că obsesiile și compulsiile în legătură cu alimentarea pot fii cauzate sau exacerbate de subnutriție.Când indivizii cu anorexie nervoasă prezintă obsesii sau compulsii care nu au legătură cu alimentarea,conformația corpului sau greutatea,poate fi justificat un diagnostic adițional de tulburare obsesivo-compulsive.Alte elemente asociate cu anorexia nervoasă includ preocpări în legătură cu mâncatul în public,sentimentul de ineficiență, necesitatea intensă de a controla ambianța proprie,gândirea inflexibilă, spontaneitate socială limitată, perfecționismul,inițiativa și expresia emoțională extrem de restrânse.

Majoritatea indivizilor cu anorexie nervoasă au simptome care satisfac criterii pentru cel puțin o tulburare de personalitate.Spre deosebire de indivizii cu anorexie nervoasă de tip restrictiv,cei cu tipul de mâncat compulsiv sau purgare este foarte posibil să aibă alte probleme de control al impulsului,să abuzeze de alcool sau alte droguri, să manifeste mai multă labilitate afectivă,să fie activi sexual,să aibă o frecvență mai mare a tentativelor de suicid,să aibă o perturbare de personalitate care satisface criterii pentru tulburările de personalitate borderline.

Comportamentul alimentar al anorecticilor
Persoanele suferind de anorexie nervoasă dezvoltă în timp un comporta- ment alimentar inadecvat: sar peste mese, mănâncă porții foarte mici de mâncare, fac combinații ciudate de alimente, nu mănâncă în fața altor persoane și au tot felul de obiceiuri și ritualuri alimentare ciudate. Pot face cumpărături (alimentare) și pot găti pentru toți cei din casă, însă nu se ating nici de cele mai gustoase preparate. Își găsesc scuze pentru a refuza mâncarea (“nu mi-e foame”, “am mâncat în oraș”, “nu mă simt prea bine” etc). Cu timpul începe să nu le mai placă feluri de mâncare anterior preferate. Devin excesiv de preopcupați de numărul de calorii, conținutul alimentelor, folosesc numai produse dietetice și uneori devin vegetarieni, fără însă a consuma tot spectrul de alimente de origine vegetală, care să le aducă nutrienții necesari. De asemenea, reduc drastic aportul de lipide. Dacă uneori își încalcă propriile reguli rigide și mănâncă mai mult, recug la provocarea vărsăturii. Pe lângă aceasta pot folosi laxative, produse pentru slăbit, diuretice. În cazuri extreme pot ajunge la abuz de alcool sau droguri pentru a-și reduce apetitul.

Evoluția anorexiei nervoase
Anorexia nervoasă începe de regulă la jumătatea și la finele adolescenței (14-18 ani).Debutul tulburării poate fii asociat cu un eveniment de viață stresant.Evoluția și deznodământul sunt variabile.Unii indivizi cu anorexie nervoasă se recuperează complet după un singur episode,alții prezintă un patern fluctuant de luat în greutate urmat de recădere,iar alții experimentează o evolu- ție cronică deteriorantă a maladiei,timp de mulți ani.Cu timpul, în special, în decursul primilor 5 ani de la debut,o fracțiune semnificativă de indivizi cu tipul restrictive de anorexie nervoasă prezintă mâncat compulsive sau purgare.

Cum putem recunoaște o persoană anorexică?
Anorexia nervoasă este o boală ce afectează în general tinerele femei, deși poate afecta de asemenea și femei sau bărbați mai în vârstă. Cele mai importante schimbări țin de scăderea în greutate și de modificări comportamentale. Scăderea în greutate este una progresivă și de obicei începe cu o dietă normală pentru scăderea greutății. Dacă dieta continuă timp de câteva luni atunci este un motiv de îngrijorare pentru că scăderea în greutate devine extremă. Schimbările comportamentale care au loc țin de creșterea seriozității și introversiei, de orientarea mai mică spre distracții și petreceri, de obicei se vor reduce contactele cu prietenii și anorexicul iși pierde interesul în majoritatea lucrurilor de la mâncare până la munca academică.

Bolnavul poate să aibă de asemenea comportamente obsesive mai ales în bucătărie unde devine obsedat de curățenie, ordine și de timpul exact al meselor. Uneori gătește pentru familie și îi încurajează să mănânce mult. S-a recunoscut de mult faptul că anorexia nevoasă este generată de dorința inițiala de a slăbi; se sugerează că dorinta de a slăbi reflectă nevoia unei experiențe comune cu persoane aparținând aceleiași generații, precum și nevoia unui autocontrol într-o societate din ce în ce mai puțin structurată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.