Tulburari ale sistemului cardiovascular

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

in evaluarea pacientilor cu insuficienta cardiaca, o mare importanta prezinta nu numai identificarea etiologiei insufiAZcientei cardiace cat si a factorilor precipitand ai acesteia. Anomaliile cardiace produse de o leziune congenitala sau dobandita, asa cum ar fi stenoza aortica valvulara, pot exista multi ani fara a produce nici un simptom clinic. Adesea, totusi, manifestarile clinice ale insufic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburari ale sistemului cardiovascular

in evaluarea pacientilor cu insuficienta cardiaca, o mare importanta prezinta nu numai identificarea etiologiei insufiAZcientei cardiace cat si a factorilor precipitand ai acesteia. Anomaliile cardiace produse de o leziune congenitala sau dobandita, asa cum ar fi stenoza aortica valvulara, pot exista multi ani fara a produce nici un simptom clinic. Adesea, totusi, manifestarile clinice ale insuficientei cardiace apar pentru prima data cu ocazia unor solicitari acute care supun miocardul, incarcat excesiv in mod cronic, unei sarcini suplimentare. Cordul poate fi compensat, dar cu rezerve aditionale scazute,

sarcina aditionala impusa de un factor precipitant ducand la deteriorarea suplimentara a functiei cardiace. Identificarea acestor factori precipitanti are o mare importanta, indepartarea lor prompta putand salva viata pacientului, in absenta unei boli cardiace de baza, acesti factori nu pot duce prin ei insisi la insuficienta cardiaca.
FACTORI PRECIPITANTI1. Infectiile. Pacientii cu congestie vasculara pulmonara sunt mai susceptibili la infectii pulmonare; orice infectie poate precipita insuficienta cardiaca. Aparitia febrei, a tahicardiei si a hipoxemiei, precum si cresterea necesitatilor metabolice aduc o solicitare suplimentara pentru miocardul supraincarcat, dar compensat al unui pacient cu boala cardiaca cronica.

2. Anemia. Necesitatile in oxigen ale tesuturilor pot fi acoperite, in prezenta anemiei, numai printr-o crestere a debitului cardiac (capitolul 59). Desi o astfel de crestere a debitului cardiac poate fi usor realizata de un cord normal, un cord afectat de o boala, suprasolicitat hemodinamic dar altfel compensat, poate fi incapabil de a creste suficient volumul sangelui trimis spre periferie, in acest fel, combinatia dintre anemie si o afectiune cardiaca anterior, compensata, poate duce la o eliberare inadecvata de oxigen spre tesuturi si poate precipita decompensarea cardiaca.

3. Tireotoxicoza si sarcina. Ca si in cazul anemiei si febrei, prezenta tireotoxicozei si a sarcinii duce la o crestere a necesitatilor tisulare, fiind necesara o crestere a debitului cardiac. Aparitia sau accentuarea semnelor de insuficienta cardiaca pot constitui primele manifestari ale hipertiroidismului la un pacient cu o boala cardiaca latenta, anterior compensata (capitolul 331). in mod similar, se pot produce decompensari cardiace pentru prima data in timpul sarcinii la femei cu valvulopatii reumatismale, iar compensarea se poate obtine postpartum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.