Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.56

nivel: Facultate

Consideram firesc, pentru a putea avea o intelegere corecta a aspectelor psihopatologice ale atentiei, sunt necesare cateva date privind dezvoltarea normala a acestui proces psihic.
Dezvoltarea atentiei la copil urmeaza un pattern caracteristic . Astfel, la nou nascut, atentia este foarte redusa, la o luna poate fixa un stimul luminos sau poate reactiona in plan motor, la zgomote neastep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

Consideram firesc, pentru a putea avea o intelegere corecta a aspectelor psihopatologice ale atentiei, sunt necesare cateva date privind dezvoltarea normala a acestui proces psihic.
Dezvoltarea atentiei la copil urmeaza un pattern caracteristic . Astfel, la nou nascut, atentia este foarte redusa, la o luna poate fixa un stimul luminos sau poate reactiona in plan motor, la zgomote neasteptate, pentru ca la 3 luni sa se orienteze si sa urmareasca pentru scurt timp deplasarea unor excitanti vizuali sau auditivi; acestea sunt forme de exteriorizare ale atentiei involuntare.

Abia dupa 5-6 luni se poate vorbi despre aparitia unei atitudini active fata de obiectele care i se ofera sau pe care le solicita. Treptat, atentia devine mai adecvata, pana la 1 an, stabilitatea atentiei voluntare nu depaseste 15-20 sec; in ceea ce priveste stimulii, ii prefera pe cei care sunt in miscare, luminosi, cu modificari de culoare, este atent mai ales la figura mamei decat la mobilitatea expresiei. Copilul mai mare ajunge la performanta "de a fi atent", de "a asculta povesti" si de "a astepta sfarsitul povestii", dar aceasta se petrece mai tarziu.


GRAHAM, 1999, considera ca dezvoltarea procesului de atentie se caracterizeaza prin schimbari in urmatoarele dimensiuni ale acestuia:
Explorarea: copilul este interesat de tot ce se intampla in jur priveste cu atentie injur devenind, pe masura ce creste, mai capabil sa exploreze sistematic imprejurimile. Initial, sugarul are un comportament de explorare nedirectionata. Treptat, el ajunge sa "scaneze" mediul inconjurator, putandu-se axa pe zona de interes. Astfel, atentia copilului devine incet, incet sistematica, activa, organizata, putand fi controlata si concentrata.

Cautarea: tendinta fireasca a copilului este de a cauta si observa anumite caracteristici ale locului in care traieste. El este motivat de nevoile si interesele sale. Rasplatirea cautarii consta in bucuria "gasirii obiectului dorit". Atentia se dezvolta astfel in directia concentrarii si controlarii ei. Copilul invata in acelasi timp sa aiba rabdare si sa astepte cu atentie obiectul dorit.

Distractibilitatea: caracteristica copilului mic, este usurinta cu care un stimul ii poate capta atentia. De fapt, el ramane deschis la stimuli intorcand capul imediat ce a vazut sau a auzit ceva. Pe masura ce creste si se dezvolta, ajunge sa ignore unii stimuli, putand ramane atent pe perioade mai lungi de timp; poate ajunge sa faca mici planuri de cercetare, ignorand unii stimuli si fiind atent la altii. Aceste abilitati implica mecanismele centrale ale atentiei, aflate la aceasta varsta in plin proces de neurodezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.