Tudor arghezi - psalmi (dramatismul existential in psalmi)

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.58

nivel: Liceu

     Psalmii reprezinta creatia cea mai importanta a lui Tudor Arghezi. Majoritatea Psalmilor au fost publicati în Cuvinte potrivite care este cel mai însemnat volum publicat de poet.

      În Psalmi poetul este însetat de absolut. El cauta pe Dumnezeu, dovada a certitudinii perfectiunii. Este cuprins de îndoieli, îsi pierde rabdarea.

      Din majoritatea Psalmilor p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tudor arghezi - psalmi (dramatismul existential in psalmi)

     Psalmii reprezinta creatia cea mai importanta a lui Tudor Arghezi. Majoritatea Psalmilor au fost publicati în Cuvinte potrivite care este cel mai însemnat volum publicat de poet.

      În Psalmi poetul este însetat de absolut. El cauta pe Dumnezeu, dovada a certitudinii perfectiunii. Este cuprins de îndoieli, îsi pierde rabdarea.

      Din majoritatea Psalmilor publicati în Cuvinte potrivite reiese cautarea neîncetata, speranta între nadejde si îndoiala, credinta si tagada:     "Sageata noptii zilnic vârfu-si rupe

     Si zilnic se-ntregeste cu metal

     Sufletul meu deschis ca sapte cupe

     Asteapta o ivire de cristal

     Pe un stergar cu brâie de lumina!"      Izvorul dramatismului existential vine din aceasta cautare perpetua. Este drama celui nemultumit cu mediocritatea, a celui ce se simte marunt în fata fortei supreme:     "O nelinistita patima cereasca

     Bratul mi-l zvâcneste, sufletul mi-l arde

     Vreau sa pier în bezna si în putregai

     Ne-ncercat de slava, crâncen si scârbit

     Si sa nu se stie ca ma desmierdai

     Si ca-n mine însuti tu vei fi trait".      Este redata truda celui vesnic nemultumit: "ma muncesc din radacini si sânger", "Si-mi simt sculate aripi de cocor"(Întoarcerea în tarâna), "ma strecor în lupta / În umbra lunii albe, cu lancea nalta rupta"(Cântare).

      Elementele artistice definesc viata mediocra si frumusetea celui ce cauta neîncetat: "noroi", "umilinta", "noapte"- pe de o parte si "lumina", "înaltimi", "stele", "cântec" pe de alta.

      Astfel drumul în viata pare o zbatere neîncetata între urcare si coborâre, între victorie si înfrângere, între descoperire si neputinta de a gasi esenta, adevarul, pe însusi Dumnezeu: "Cârpi-voi pe-ntuneric mantaua vietii mele / Drept multumire sti-voi ca cerurile reci, / Vor strecura prin gauri lumina unei stele"(Nehotarâre).

      Poetul adopta patru atitudini esentiale: umilinta, lauda, ironie, revolta si acuza.

      Psalmistul apare ca o fiinta îndurerata, chinuita, singuratica, asaltata de rautatea dusmanilor si furtuna patimilor, supus trecerii nemiloase a timpului.

      Este caracterizat ca "gârbovit", "chinuit", cu "ranile putrezite", împresurat de rele, sarac si sarman, un "vas stricat".

      Poetul se vede "ca un copac pribeag uitat în câmpie", "cu un fruct amar si cu frunzis tepos si aspru", "sub cerurile goale, muncit din radacini si sângerând, rodind metale", amintind de imaginea unui crucificat.     "Tare sunt singur, Doamne, si piezis

     Copac pribeag uitat în câmpie

     Cu fruct amar si cu frunzis

     Tepos si aspru-n îndârjire vie"      Poetul nu este un "vas stricat" ci un "taciune" care arde încet, mistuit de patima cereasca:

     "Nici rugaciunea nu mi-e rugaciune

     Nici omul meu nu-i poate, omenesc

     Ard catre tine-ncet ca un taciune

     Te caut mut, te-nchipui, te gândesc".      Refuzat de cer si de oameni, psalmistul reface drama cristica a singuratatii absolute, fara echivalent pe Pamânt si în Cosmos:

     "Opaitele noptii se-aprind la mii de postii

     Din tari de stele din ce in ce mai sus

     Din fundul Marii Moarte pâna-n vapaia Clostii

     Nu-i nimenea nemernic si singur ca Isus".      Este înconjurat de dusmani, ocolit de prieteni, parasit de divinitate:

     "Doamne, tu singur vad ca mi-ai ramas...

     Dar si tu vad ca-ncepi glumi cu mine

     Nu mai am suflet, nici inima, nici glas

     Îs buruiana. Sunt un maracine".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.