Tudor arghezi - de ce-as fi trist (prezentare generala)

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.23

nivel: Liceu

     Īn ultima etapa a liricii argheziene configuratia sufleteasca a poetului este acceasi ca mai īnainte. Framāntarea, necontenita ciocnire de atitudini contradictorii īsi gasesc reflectarea īn egala masura īn creatiile din ultimele volume de versuri ale poetului. Asistam la o lupta īntre inepuizabilele resurse sufletesti mereu īmprospatate si sentimentul ca vārsta īnaintata īl duce, inevitabil, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tudor arghezi - de ce-as fi trist (prezentare generala)

     Īn ultima etapa a liricii argheziene configuratia sufleteasca a poetului este acceasi ca mai īnainte. Framāntarea, necontenita ciocnire de atitudini contradictorii īsi gasesc reflectarea īn egala masura īn creatiile din ultimele volume de versuri ale poetului. Asistam la o lupta īntre inepuizabilele resurse sufletesti mereu īmprospatate si sentimentul ca vārsta īnaintata īl duce, inevitabil, spre un final al propriei existente. Neputinta de a īnvinge legile naturii īi creaza adeseori poetului stari sufletesti depresive. De cele mai multe ori īnsa īn poezii din ciclul Ritmuri domina sentimentul satisfactiei īmplinirilor.

      Astfel, īn poezia De ce-as fi trist, T. Arghezi parca vrea sa cuprinda, īn sufletul lui, toate lucrurile oferite de viata si de natura. De aceea īntrebarea "De ce-as fi trist?", care se repeta de trei ori la īnceput de strofe, īl chinuie obsesiv pe poet, gasindu-si singur, īn cele din urma, un raspuns sau mai degraba o consolare īn elementele naturii si ale vietii din jur. De ce-as fi trist? ca toamna tārzie mi-e frumoasa? Poetul este constient ca vārsta la care a ajuns "toamna tārzie" īi este frumoasa si linistita, ca a cunoscut lucrurile vietii si ale īmplinirilor: "Pridvoarele-mi sunt cosuri cu flori, ca de mireasa", casa īi este frumoasa si īndestulata: "Fereastra-mi este plina/ De iederi īmpletite cu vine de glicine./ Beteala si-o desface la mine si mi-o lasa./ Cānd soarele ramāne sa-l gazduiesc īn casa/ O prospetime noua surāde si īnvie/ Ca de botez, de nunta si ca de feciorie".

     Mediul īn care traieste l-a īmbiat la viata, i-a dat sperante īn viitor. "De ce-as fi trist? ca pacea duioasa si blajina/ Ma duce ca o luntre prin linisti de lumina?/ E un surās si-n vraful de carti, sa ma alinte./ Vieti noi tresar vioaie din foste oseminte ./ Vad frunza ca scoboara din ramuri cāte una./ Le ruginise bruma ,/ Le argintase luna ./ Aud si gānguritul de dragoste cu jele./ Oprit cu porumbeii pe coama casei mele".

     Si totusi, poetul se simte singur, singuratatea "doarme culcata-n somn" alaturi de el, "De-alungul, īntre paturi".

     Finalul poeziei sugereaza adevarata realitate morala a poetului, teama de moarte: "De ce-as fi trist? ca nu stiu mai bine sa framānt/ Cu sunet de vioara urciorul de pamānt? / Nu mi-e cladita casa de sita peste Trotus ,/ Īn pajistea cu crānguri? De ce-as fi trist? Si totusi..."

     Sensul grav al poeziei este reliefat si de faptul stilistic, foarte semnificativ, poetul īncheind fiecare vers printr-un punct. Versurile astfel concepute imprima o tonalitate grava, corespunzatoare sentimentului dominant din poezie.

     Īntālnim īn poezie, epitete "toamna tārzie", metafore "pridvoarele-mi sunt cosuri cu flori", comparatii "cosuri cu flori, ca de mireasa", personificari "soarele ramāne sa-l gazduiesc īn casa", "e un surās si-n vrafuri de carti", interogatii retorice "De ce-as fi trist? esti tot aici cu mine si tot cu mine-īnchis?", repetitii: "De ce-as fi trist?".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.