Tudor Arghezi - generalitati

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

O tem bine reprezentat n poezia filozofic este aceea a confruntrii omului cu moartea in care distingem trei atitudini:
a) spaima de nefiin, de neant (Duhovniceasc)
b) acceptarea ca pe un dat firesc, in sens mioritic, a mortii (De-a v-ai ascuns)
c) spaima de moarte care este atenuat de gndul c, att ct triete,omul se ilustreaz prin realizrile i mplinirile sale (De ce-a fi tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tudor Arghezi - generalitati

O tem bine reprezentat n poezia filozofic este aceea a confruntrii omului cu moartea in care distingem trei atitudini:
a) spaima de nefiin, de neant (Duhovniceasc)
b) acceptarea ca pe un dat firesc, in sens mioritic, a mortii (De-a v-ai ascuns)
c) spaima de moarte care este atenuat de gndul c, att ct triete,omul se ilustreaz prin realizrile i mplinirile sale (De ce-a fi trist ?)

2.Poezia social in concepia lui Tudor Arghezi este una de angajare social,de participare activ la transformarea naturii i a omului nsui, a societii aa cum vedem in Rug de sear, Testament, Belug, Plugule, Caligula, Blesteme, Cantare omului, 1907-Peizaje.
3.Poezia erotic arghezien se resimte de influena eminescian. Poezii de dragoste intalnim in volumele Cuvinte potrivite [Melancolie, Toamna, Desprire, Creion (obrajii ti mi-s dragi), Creion (Trecind pe puntea-ngust)] i volumul Versuri de sear.

Dou atitudini se pot defini in trirea sentimentului de dragoste:
a) Una de reticen, de amanare a clipei erotice (Melancolie, , Creion (Obrajii tai mi-s dragi)
b) mplinirea erotic care este urmarit i exprimat in ambianta universului casnic din care natura vegetal i animal, in toat bogia, varietatea i splendoarea ei, nu poate lipsi.
Femeia devine stapana acestui univers, ea fertilizeaz acest univers in care brbatul devine sub influena pozitiv a femeii un luptator i un demiurg (Mireasa, Csnicie, Mirele ).

4.Tudor Arghezi continu tradiia lui Emil Grleanu i a lui George Topirceanu in descrierea universului mrunt, al vieuitoarelor fr cuvant. Nicieri ca pn la el lumea vieuitoarelor fr cuvant, de la gzele minuscule, la felurimea psrilor (cocoi, rndunele, vrbii, lstuni, etc) i patrupedelor casnice (vaci,mgari, iezi, purcei, cei, pisici, etc) n-a cpatat un contur mai unitar i mai complex zeitatea uman, n cele mai felurite ipostaze, de la copil pna la matur. Poetul se coboar pna la dimensiunea ludic a vieii.Din toat aceast poezie (Cantec de adormit Miura, Versuri de sear, Buruieni, Marioare, Cartea cu jucrii, Copilreti, Prisaca ),
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.