Tudor Arghezi - Flori de mucigai

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

Titlul aminteste de "Les fleurs du mal" ("Florile raului") de Ch. Baudelaire, ideea sugerata este aceea ca frumosul poate "creste" si din urat, asa cum florile cresc deasupra mucegaiului. Conform dictionarului de estetica, uratul s-a definit in opozitie cu frumosul, asa cum grotescul s-a definit in opozitie cu sublimul. Modernistii au demonstrate ca granita dintre ,,frumos" si ,,urat" este aleator[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tudor Arghezi - Flori de mucigai

Titlul aminteste de "Les fleurs du mal" ("Florile raului") de Ch. Baudelaire, ideea sugerata este aceea ca frumosul poate "creste" si din urat, asa cum florile cresc deasupra mucegaiului. Conform dictionarului de estetica, uratul s-a definit in opozitie cu frumosul, asa cum grotescul s-a definit in opozitie cu sublimul. Modernistii au demonstrate ca granita dintre ,,frumos" si ,,urat" este aleatorie [2]. Charles Baudelaire spunea: "E un miraculos privilegiu al artei ca oribilul, artistic exprimat, devine frumusete si ca durerea ritmata si cadentata umple spiritul cu o bucurie linistita.

" Criticul roman E. Lovinescu sublinia: "Se poate afirma ca Tudor Arghezi incepe o noua estetica: estetica poeziei scoase din detritusuri [3] verbale". Flori de mucigai reflecta nota cea mai autentica a tehnicii artistice argheziene. Este relevanta, in acest sens, si opinia lui George Calinescu: "Flori de mucigai este o opera de rafinament, de subtilitate artistica". Titlul este un oximoron ce reuneste doua principii: motivul florii, simbol al frumusetii pentru estetica romantica si cuvantul regional, cu aspect arhaic "mucigai", mucegaiul fiind o forma elementara de viata, care traieste in mediile umede, insalubre.

Acest cuvant, "mucigai", marcheaza in context conceptia argheziana privind estetica uratului. Florile de mucigai sunt emblema unei rodiri tenebroase. Se dezvaluie un univers al valorilor alterate, o imagine a inchisorii, care sugereaza un univers straniu, dezolant, macabre, inchis, ce aminteste de cavoul bacovian din "Plumb". Sunt folosite cuvinte cu puternic efect stilistic in context: mucigai, stihuri, scrum, ghiara, firida.

In Flori de mucigai este reliefat un univers al degradarii umane: "Le-am scris cu unghia pe tenAZcuiala / Pe un parete de firida goala, / Pe intuneric, in sinAZguratate, / Cu puterile neajutate / nici de taurul, nici de leul, nici de vulturul / Care au lucrat imprejurul / Lui Luca, lui Marcu si lui Ioan."Confesiunea artistului-poet este tulburatoare, plina de dramatism, fiindca actul poetic facut cu daruire (pentru a oglini un univers uman terifiant, poate al puscariilor) devine sacrificiu de sine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.