Tudor Arghezi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Facultate

Una din laturile dominate ale poeziei argheziene sta sub semnul cautarilor filozofico-religioase. Ca to]i mari poe]i ai lumii [i Arghezi a fost rascolit de o serie de probleme fundamentale legate de rostul omului pe pamant, a inceputurilor existen]ei omului in univers, a perspectivelor care i se deschid, a mor]ii care pune capat zbaterilor omului pentru infrumuse]area vie]ii. Poetul s-a razboit cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tudor Arghezi

Una din laturile dominate ale poeziei argheziene sta sub semnul cautarilor filozofico-religioase. Ca to]i mari poe]i ai lumii [i Arghezi a fost rascolit de o serie de probleme fundamentale legate de rostul omului pe pamant, a inceputurilor existen]ei omului in univers, a perspectivelor care i se deschid, a mor]ii care pune capat zbaterilor omului pentru infrumuse]area vie]ii. Poetul s-a razboit cu fantomele divinita]ii mor]ii. Ispita cunoa[terii o gasim in "Psalmi" di cadrul volumului "Cuvinte potrivite".

Motivul cautarii divinita]ii prezent in poezia argeziana inca de la primele poezii de dupa debut devin in "Psalmi" o obsesie tiranica [i ea se prelunge[te in "Stihuri de seara" [i "Hore". Poetul este la inceput chinuit de indoieli, daca exista sau nu Dumnezeu, de aceea in Psalmul al VI.-lea spune: "Pari cand a fi, pari cand ca nu mai e[ti". Arghezi nu poate in]elege tacerea lui Dumnezeu [i in acela[i Psalm arata dorin]a de a fi in stare sa intre in contact direct cu Dumnezeu:

Tema mor]ii opune poetul in poezia "De-a v-a]i ascuns" din volumul "Cuvinte potrivite". Poezia duce cu gandul la "Mai am un singur dor" [i "Miori]a". Poetul simte apropierea mor]ii [i a[teapta cu lini[te interioara. Poezia este un testament oral lasat copiilor de care se va despar]ii de moarte. Acela[i presentiment al mor]ii il vom gasi in poezia "Poate ca este ceasul" sau "Ora zece".

De la teama [i frica in fa]a mor]ii poetul ajunge la groaza in poezia "Duhovniceasca". In alte poezii Arghezi exprima spaima in fa]a mor]ii, a[a cum este in poezia "Duhovniceasca". Atat in poezia "De-a v-a]i ascuns" cat [i in "Duhovniceasca" poetul se opre[te asupra felului de manifestare a mor]ii. Spaima se transforma apoi in groaza, moartea este vazuta ca un cioplu de care nimeni nu poate scapa [i care il va ia pe om cand nici nu se a[teapta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.