Tucidide (Thucydides)

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Amintim doar ca el a avut ca protagonisti cele doua mari cetati grecesti - Sparta si Atena - in jurul carora s-au grupat celelalte polisuri. Substratul rivalitatilor a fost, in ultima instanta, de ordin economic la care se adauga nazuinta de intaietate asupra lumii grecesti si de inraurire asupra altor cetati. Pentru Sparta, o Atena prea puternica reprezenta o amenintare; pentru Corint, suprematia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tucidide (Thucydides)

Amintim doar ca el a avut ca protagonisti cele doua mari cetati grecesti - Sparta si Atena - in jurul carora s-au grupat celelalte polisuri. Substratul rivalitatilor a fost, in ultima instanta, de ordin economic la care se adauga nazuinta de intaietate asupra lumii grecesti si de inraurire asupra altor cetati. Pentru Sparta, o Atena prea puternica reprezenta o amenintare; pentru Corint, suprematia ei comerciala ar fi devenit sufocanta.

Ca in mai toate cazurile, manie razboaie pornesc de la ciocniri mici si periferice. Asa s-a intamplat in cazul razboiului peloponesiac, incat la putina vreme de la terminarea razboiului impotriva colosului persan lumea greaca se vede antrenata intr-un alt conflict serios. Era vorba de aceasta data de o infruntare in interiorul lumii grecesti care a fost ceva mai relaxata decat inclestarea greco-persana, dar a avut nu mai putin un caracter istovitor.

A durat mult, de la 431 la 404 i.e.n (cu o intrerupere de 7anT), teniinandu-se cu victoria Spartei. Atena nu a pierdut ceva fundamental de pe urma acestui razboi, daca facem abstractie de veleitatile sale de hegemonie si de considerente de prestigiu. S-a desfiintat liga maritima ateniana, au fost distruse fortificatiile orasului.

Cu toate ca Penele a murit la inceputul razboiului peloponesiac (429 democratia ateniana a functionat si dupa aceasta data, iar viata intelectuala si-a pastrat vigoarea. Atena a ramas farul spiritual al lumii antice. Tucidide a participat activ la evenimentele razboiului peloponesiac. A ajuns chiar sa comande flota ateniana (fiind ales strateg), dar nu a avut noroc in infruntarea cu generalul spartan Brasidas. De aceea a fost si exilat departe de Atena. A fost un general nefericit, dar un mare istoric.

A inceput sa scrie vestita sa opera dupa incetarea razboiului. Desi faptele pe care le povesteste i-au fost contemporane si a fost implicat in ele Tucidide a scris cu detasarea cuvenita despre cele intamplate, realizand o opera obiectiva, in aceasta consta una din marile calitati ale scrisului lui Tucidide. De fapt Tucidide a pus in fata istoriei (istoriograliei) constiinta adevarului, moment care ramane pana astazi dominant in demersul istoriografie6 De aici semnificatia exceptionala a demersului sau, faptul ca intreaga istoriografie, indiferent de metoda, de progresele in domeniul expunerii, viziune, sau demers conceptual, actul de cunoastere istorica se revendica de la Tucidide prin finalitatea sa.

Tucidide a folosit diferite categorii de izvoare (dintre acestea mentioneaza doar martorii oculari, martorii neoculari, operele istorice, logografii. poetii). Multe dintre faptele si evenimentele razboiului ii erau cunoscute in mod direct. El priveste razboiul ca pe un eveniment considerabil. "Acest razboi, sena Tucidide la inceputul operei sale, a constituit cea mai puternica zguduire, atat pentru eleni, cat si pentru o parte din barbari si, s-ar putea spune, chiar si pentru o foarte mare parte din omenire"7.

El plaseaza, deci, evenimentele intr-un orizont vast si, desi razboiul se compune dintr-o infinitate de evenimente si de fapte, Tucidide cauta sa le integreze in totalitate. Nu este insa preocupat in chip special de sinteza si nu are darul sintezei. Preocuparea lui este pentru precizie, pentru descrierea clara si valorificarea amanuntelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.