Tuburi fluorescente in serie

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.00

nivel: Facultate

Utilizarea directă a surselor de lumină este posibilă în toate cazurile deoarece acestea au în general, o lumină mare, supărătoare pentru ochi, iar distribuția fluxului luminos nu este întotdeauna cea mai avantajoasă din punct de vedere al obținerii în condiții economice a nivelului de iluminare prescris pe suprafețele iluminate.

Pentru evitarea acestor inconveniențe, sursele de lum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tuburi fluorescente in serie

Utilizarea directă a surselor de lumină este posibilă în toate cazurile deoarece acestea au în general, o lumină mare, supărătoare pentru ochi, iar distribuția fluxului luminos nu este întotdeauna cea mai avantajoasă din punct de vedere al obținerii în condiții economice a nivelului de iluminare prescris pe suprafețele iluminate.

Pentru evitarea acestor inconveniențe, sursele de lumină se include în corpuri de iluminat;Corpul de iluminat este un aparat care servește la distribuirea , filtrarea sau transformarea lămpilor, construit din toate piesele necesare pentru fixarea și protejarea lămpilor, precum și pentru conectarea acestora la circuitul de alimentare.

Părțile componente ale unui corp de iluminat pot fi grupate în două părți, cu rol funcțional distinct: sistemul optic și armătura.
a)Sistemul optic cuprinde următoarele elemente:
-reflectoare, bazate pe fenomenul de reflecție
-refractoare, bazate pe fenomenul de refracție
-ecrane difuzate din substanțe translucide, care având suprafața mare, acoperă lămpile din corp, reducând luminanța prin difuzie;
-filtre colorate
-grătare de ecrane din elemente opace sau translucide, dispuse pentru a masca lămpile de vederea directă, sub un unghi determinat.

b)Armătura corpului-constă în ansamblul pieselor, în general metalice, care asigură:
-fixarea lămpii și a sistemului optic;
-alimentarea cu energie electrică (conductoare, balasturi, startere, condensatoare);
-protejarea lămpilor împotriva atingerii, prăfuirii sau umezelii (glob de stclă, frilaj de protecție).

Lampile fluorescente emit radiatii luminoase convertite de catre luminofor din radiatii ultraviolete puternice care caracterizeaza descarcarea in vapori de mercur.
Lampile fluorescente se prezinta sub forma unor tuburi lungi, de diametru mic, cu axa dreapta sau, mai rar circulara, sau in forma de U.
Luminoforul este construit dintr-un amestec de substante de baza (fluorescenta), substanta activatoare si fondant.

Substanta de baza, care transforma lungimea de unda a radiatiilor, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa absoarba intreaga energie ultravioleta si sa o converteasca in energie lumunoasa cu randament cat mai mare; sa absoarba cat mai putina radiatie vizibila; sa aiba o inertie luminoasa mare, pentru a produce palpairea luminii (efectul stroboscopic); sa reziste bine efectelor ce au loc in cursul functionarii lampii; lumina emisa sa aiba o compozitie spectrala corespunzatoare.

In prrezent, ca substante fluorescente se folosesc amestecuri potrivite de: silicati de zinc si de culori intermediare: wolframati de magneziu si de calciu care emit lumina albastra; borat de catmiu cu fluorescenta rosiatica. Halogenofosfati (fosfati de fluorum clor si brom) dau direct lumina alba, cu randament ridicat.
Substantele activatoare sunt grele: cupru, argint, bismut sau pamunturi rare, care se adauga in cantitati foarte mici ( 0,1….1% ) substante fluorescente si au rol de a initia producerea excitatiei luminoase.

Fondant – o sare ( NaCl, CaF2, Na2Cb4O7 etc. ) asigura formarea cristalelor complexe ale luminoforului. Stratul de luminofor pe peretii tubilui trebuie sa fie destul de gros pentru a se asigura absortia intregii radiatii ultraviolete, dar indeajuns de subtire pentru a nu se putea produce reabsortia radiatiilor luminoase emise.

In tub se gaseste o admosfera de argon la o presiune de 3-4 mm Hg, precum si cateva miligrame de mercur. Argonul are rol de a micsora parcursul liber al electronilor, ceea ce duce la cresterea concentratiei de electroni si la intensificarea liniei spectrale care are rol activ.

Electrozii tubului, din wolfram, dublu spiralati, sunt asezati la doua capete ale acestuia. Ei sunt acoperiti cu oxid de bariu si capetele scoase pentru a putea fi racordati la circuitul exterior.Prin combinarea corespunzatoare a substantelor fluorescente respective caracteristicilor sticlei din care se confectioneaza tubul se obtin lampi cu diferite compozitiispectrale ale luminii emise.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.