Trombopatii dobandite

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Trombocitemiile sunt afectiuni maligne caracterizate prin proliferarea seriei megakariocitare (singura sau in asociere cu seria celulara alba sau rosie) la nivelul maduvei osoase hematopoietice.
Numarul de trombocite din sangele periferic este foarte mare, ajungand la valori de peste 1 milion/mm cub. Aceste trombocite sunt anormale din punct de vedere functional. Pacientii cu sindroame miel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trombopatii dobandite

Trombocitemiile sunt afectiuni maligne caracterizate prin proliferarea seriei megakariocitare (singura sau in asociere cu seria celulara alba sau rosie) la nivelul maduvei osoase hematopoietice.
Numarul de trombocite din sangele periferic este foarte mare, ajungand la valori de peste 1 milion/mm cub. Aceste trombocite sunt anormale din punct de vedere functional. Pacientii cu sindroame mieloproliferative pot avea manifestari hemoragice datorate trombopatiei.

Tipuri de sindroame mieloproliferative ce pot evolua cu trombopatie:
Trombocitemia esentiala este o proliferare maligna, exclusiv a seriei trombocitare; Leucemia granulocitara sau leucemia mieloida cronica, asociata cu proliferarea seriei trombocitare;Policitemia vera (proliferarea seriei eritroblastice) asociata cu proliferarea seriei trombocitare. Trombopatiile din boli autoimune

In boli autoimune apar in circulatie autoanticorpi care se pot cupla cu receptorii trombocitari, blocandu-le astfel functia.
Trombopatiile din alcoolism
Trombopatiile din alcoolism se datoreaza efectului toxic direct exercitat de alcool asupra trombocitelor.

Trombopatiile medicamentoase
Unele medicamente antiinflamatoare de tipul aspirinei au un efect inhibitor asupra ciclooxigenazei. Administrarea acestor medicamente determina scaderea productiei de prostaglandine si tromboxan, substante cu rol in reactia de eliberare trombocitara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.