Triumful talentului - schita

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Liceu

Aceasta este o opera epica de mica intindere,cu o actiune simpla,in care autorul infatiseaza un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje este deci o schita.In primul rind ca orice schita Triumful Talentului este o opera epica deoarece autorul apeleaza la naratiune,prin care se relateaza o serie de intamplari care constituie actiunea schitei.Opera este de mica intindere si de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Triumful talentului - schita

Aceasta este o opera epica de mica intindere,cu o actiune simpla,in care autorul infatiseaza un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje este deci o schita.In primul rind ca orice schita Triumful Talentului este o opera epica deoarece autorul apeleaza la naratiune,prin care se relateaza o serie de intamplari care constituie actiunea schitei.Opera este de mica intindere si de aceea actiunea este simpla,liniara dar cu toate acestea intamplarile se constituie in momente ale subiectului literar

Naratiunea Triumful Talentului se deschide cu expozitiunea ..A fost odata intr-o scoala de provincie doi buni camarazi Nita Ghitescu si Ghita Nitescu ...Aflam ceva amanunte despre cele doua personaje cum ar fi coincidenta de nume,diferenta de scris,iubirea fata de distractie si dezinteresul total fata de scoala. Despartirea celor doi buni camarazi la sfirsitul ciclului gimnazial constituie intriga actiunii Nita alege calea de a se afirma in capitala in arta scrierii iar Ghita prefera sa stea alaturi de tatal sau avind o situatie financiara mai buna.

Desfasurarea actiunii il are in vizor mai mult pe Nita Ghitescu in efortul pe care il depune in cautarea unui loc de munca .Isi cauta de lucru la 7 ministere dar niciodata nu figura pe liste. Punctul culminant surprinde intilnirea intimplatoare a lui Nita cu vechiul sau prieten Ghita de la care afla ca are recomandare pentru acelasi minister. In timpul discutiei Nita primeste un post la litografie iar dupa lungi parlamentari cei doi se hotarasc sa se prezinte la acelasi minister dar sa semneze lucrarile cu numele celuilalt. Deznodamintul surprinde castigarea concursului de catre Ghita Nisescu.

Modul de expunere predominant este naratiunea dar se imbina cu dialogul evidentiind talentul de mare dramaturg a lui Caragiale. Dialogul in aceasta opera caracterizeaza indirect personajele si realizeaza legatura dintre planul naratorului si planul personajelor.
Fiind o schita si in aceasta opera literara exista putine personaje dintre care protagonistii operei sunt Nita Ghitescu si Ghita Nitescu celelalte personaje cunostinta si directorul sunt personaje secundare care actioneaza in diferite momente ale intamplarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.