Triumful liberului schimb - Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Ei infierau o doctrina care, in loc sa mentina o ierarAZhie fireasca a claselor, comportand drepturi si daAZtorii, lasa legilor mecanice ale economiei grija de a reglementa raporturile dintre muncitori si patroni. Ei sustineau ca salvarea ar consta in reintoarcerea la o societate construita in felul aceleia din evul mediu, cand fiecare, de la senior la taran, isi cuAZnostea locul lui si-l accepta.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Triumful liberului schimb - Anglia

Ei infierau o doctrina care, in loc sa mentina o ierarAZhie fireasca a claselor, comportand drepturi si daAZtorii, lasa legilor mecanice ale economiei grija de a reglementa raporturile dintre muncitori si patroni. Ei sustineau ca salvarea ar consta in reintoarcerea la o societate construita in felul aceleia din evul mediu, cand fiecare, de la senior la taran, isi cuAZnostea locul lui si-l accepta. Dupa Disraeli si parAZtizanii sai, rolul partidului conservator era sa pasAZtreze ceea ce ramanea viabil din trecut si sa preAZgateasca in acelasi timp, printr o politica generoasa, viitorul.

II. Tanara Anglie il amuza pe John Bull [1]. Clica aceasta de tineri gentilomi cu jiletca alba, care aveau pretentia sa i converteasca pe muncitori la ideile feudale, parea comica. Politicienii de profeAZsie nu i acordau nici un credit. Pentru ei ideile lui Bentham, Malthus, Ricardo, Cobden, James Mill erau litera de evanghelie. Toti oamenii seriosi, sau aproape toti, erau de parere, ca si secta utilitarista, ca societatile umane cauta cea mai mare fericire pentru cel mai mare numar de oameni si ca n o pot gasi decat lasand sa actioneze interesul personal al fiecaruia. Lupta dintre interese nu aduce justiAZtia perfecta, ci pe cea mai perfecta in limitele posibilului.

Trebuia deci evitata orice interventie a statului. Cea mai usoara restrictie impusa concuAZrentei parea o erezie. Preturile trebuiau fixate auAZtomat prin legea cererii si a ofertei; profiturile intreprinzatorilor si salariile muncitorilor aveau sa ajunga in mod automat, gratie concurentei, la un nivel convenabil. "Salariile se urca - spunea CobAZden - cand doi patroni alearga dupa acelasi muncitor si scad cand doi muncitori alearga dupa acelasi patron". Proletarii nu puteau avea nici o inAZfluenta asupra salariilor decat prin reducerea volunAZtara a populatiei.

Ceea ce era adevarat despre inAZdivizi era adevarat si despre stat. "Regula care consista in a cumpara cat mai ieftin si a vinde cat mai scump, regula pe care o aplica fiecare comerciant in comertul sau particular, este si cea mai buna regula pentru comertul unei natiuni intregi". Orice bariera vamala viola legea cererii si a ofertei. Oameni de buna credinta, ca Richard Cobden, inAZdustrias si om de stat, profet al scolii din Man-chester [2], incercau sa convinga poporul englez ca saracia lui se datora taxelor protectioniste si in special taxelor asupra granelor.

III. Campania impotriva protectionismului a fost una dintre primele campanii din Anglia purtata prin mijloace de propaganda (presa, campanie de discursuri) care aveau sa transforme viata politica din secolul al XlX lea. La intrunirile publice oraAZtorii apartinand Asociatiei contra legilor privitoare la grane [3] aratau trei painisoare rotunde de diferite marimi care costau acelasi pret in trei tari: Franta, Anglia si Rusia.

Anglia era tara in care painisoara era cea mai mica, prin urmare poporul englez era inselat. Aceste demonstratii aveau un deosebit succes la unii industriasi, cum erau cei din Manchester, care importau si bumbac si grau. In schimb ii inspaimantau pe cei interesati in agriculAZtura. "Daca suprimati taxele asupra granelor, veti asasina agricultura engleza", spuneau fermierii si squire ii.

"Putin ne importa pe noi - raspundea scoala din Manchester. - Daca alte tari au posibiAZlitatea de a produce grau mai ieftin decat noi, sa lucreze pamantul pentru noi, iar noi vom toarce si vom tese pentru ele. Intregul comert trebuie sa constituie un ciclu unitar. Nu putem vinde daca nu cumparam. A inchide granitele noastre importului ar insemna sfarsitul exportului nostru".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.