Trisomia autozomala la soarece

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.90

nivel: Facultate

Referat despre Trisomia autozomala la soarece
Cariotipurile dezechilibrate si trisomia autozomala sunt mai putin commune la soareci decat la oameni. Embrionii postimplantationali anormali de la soarece reprezentati de lipsa membranelor extraembrionare sunt comparabili cu avortonii umani sau cu ovocitele distruse, lipsite de tesuturi embrionare din interiorul sacilor corionici.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trisomia autozomala la soarece

Referat despre Trisomia autozomala la soarece
Cariotipurile dezechilibrate si trisomia autozomala sunt mai putin commune la soareci decat la oameni. Embrionii postimplantationali anormali de la soarece reprezentati de lipsa membranelor extraembrionare sunt comparabili cu avortonii umani sau cu ovocitele distruse, lipsite de tesuturi embrionare din interiorul sacilor corionici.

Trisomia spontana este un eveniment extreme de rar la soareci. Din 181 de embrioni de soarece examinati la stereomicroscop, 156 erau embrioni normali, iar 25 erau degenerati sau prezentau malformatii. Dintre acestia ultimii 25, 20 aveau un cariotip diploid balansat (echilibrat), 3 embrioni s-au oprit in faza de crestere, iar 2 embrioni prezentau izocromi si mozaic cromozomial.

Astfel, heteroploidia spontana la soareci in stadiile postimplantationale este reprezentata predominant de triploidie. Frecventa ovocitelor hiperhaploide poate varia semnificativ. Nivelele maxime ale hiperhaploidiei sunt atinse la femelele batrane.

S-au efectuat studii citogenetice pe ovocitele ovulate ale rozatoarelor de diferite varste si s-a putut observa ca frecventa ovocitelor hiperhaploide creste odata cu varsta. Recent a fost elaborat un studiu ce urmarea evaluarea ratei nondisjunctiei in ovocitele de soarece ovulate, bazat pe o numaratoare precisa a cromozomilor dintr-o celula diploidizata a unui embrion partenogenetic. Acest studiu permite vizualizarea pozitiilor cromozomilor atat in ovocitul ovulat cat si in cel de-al doilea glob polar.

Analizele cromozomiale a 557 ovocite activate pertenogenetic de la femelele hibride tinere de soarece din F1 evidentiaza:
- aneupliodia in 1,7 % din ovocite: → 0,56 % sunt hiperhaploide;
→ 1,14 % sunt hipohaploide.

Aneuploidia se datoreaza nondisjunctiei meiotice la femelele de soarece. Aceste rezultate indica faptul ca hipohaploidia este mai frecventa decat hiperhaploidia. Ovocitele ovulate se pare ca prezinta o predispozitie pentru pierderea cromozomilor in timpul maturarii.

Alte studii au demonstrat faptul ca frecventa pierderii cromozomiale, datorita incorporarii unui cromozom in cel de-al doilea glob polar este mai ridicata decat persistenta unui cromozom in genomul ovocitului.

Aneuploidia spontana poate sa aiba si alte cauze:
- nondisjunctia din timpul segmentarii;
- incorporarea unui genom aneuploid masculine la fertilizare.

Dintre toate tipurile de trisomie, trisomia 19 (Ts19) e cea mai frecventa, urmata fiind de Ts12, Ts13, Ts14, Ts15 si Ts17, iar Ts1, Ts2, Ts4, Ts6, Ts8 si Ts11 au o frecventa extreme de redusa, putand chiar nici sa nu apara.

Astfel, trisomia autozomala spontana este un eveniment destul de frecvent la femelele de soarece batrane. Potrivit catorva publicatii referitoare la analizele cromozomiale a segmentarii zigotilor, trisomia spontana variaza la soareci in functie de varsta mamei si de fondul genetic. Acest tip de anomalie are o frecventa mai mare la oameni decat la mamifere, inclusive la rozatoarele de laborator.

2.INFLUENTA TRISOMIEI IN DEZVOLTAREA SOARECELUI
2.2. Stadiile preimplantationale
Cateva date preliminare au indicat absenta letalitatii preimplantationale la embrionii de soarece cu trisomie autozomala. Aceste date au fost confirmate pentru autozomii 1, 12, 17 si 19. Embrionii cu trisomie pentru autozomii 1 (uneori), 2, 3, 5, 6, 9, 14, 15, 16, 17 (uneori) si 19 (uneori), traverseaza aproape normal perioada dezvoltarii postimplantationala, fara efecte adverse asupra segmentarii, compactarii sau blastulatiei. Cu alte cuvinte, trisomia pentru cei 11 cromozomi amintiti anterior este aproape compatibila cu segmentarea normala si blastulatia.
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.