Tripanosomiaza

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.03

nivel: Facultate

Tripanosomiazele africane sunt, la randul lor, extreme de diversificate geographic: T. gambiana, T. rhodesiana, T. zambeziana etc. dar numai primele doua entitati clinice au importanta in patologia umana deoarece produc grave infectii sanguine, limfatice si cerebrale manifestate prin adenupatii regionale, stari febrile, eruptii cutanate, tulburari nervoase si astenie fizica si mentala.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tripanosomiaza

Tripanosomiazele africane sunt, la randul lor, extreme de diversificate geographic: T. gambiana, T. rhodesiana, T. zambeziana etc. dar numai primele doua entitati clinice au importanta in patologia umana deoarece produc grave infectii sanguine, limfatice si cerebrale manifestate prin adenupatii regionale, stari febrile, eruptii cutanate, tulburari nervoase si astenie fizica si mentala.

In mod evident, tripanosomiazele africane umane (boala somnului) sunt prezente numai in Africa, in cuprinsul unei vaste zone tropicale extinsa intre latitudinile de 10 grade N si 25 grade S, unde boala apare sub forma de focare rurale concentrate in patru importante regiuni endemice cu caracteristici epidemiologice distincte.Astfel, in Africa Centrala si de Vest, mai priescis in Republica Centraficana, Camerun,Ciad, Congo, Coasta de Fildes, Guineea Ecuatoriala sdi Tanzania, boala somnului atinge cele mai inalte rate de morbiditate, ceea ce confera arealului susmentioanta caractere hiperendemice, urmand ca spre periferia acestuia (in statle Benin, Burkina Fasso, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Ghana, Guineea Bissau, Kenya, Mali, Mozambic, Nigeria, Togo si Zambia) intensitatea endemiei bolii somnului sa se reduca pana la nivelul unor focare epidemiologoce relative stabile si satisfacator cunoscute si controlate.

In schimb, din cauza inalteleor rate de incidenta ale bolii si, implicit, a semnificativului potential de contaminare pe care il detine, arealul care acopera teritoriul statelor Angola, Congo, Sudan si Uganda este considerat drept hiperepidemic, reprezentand o apreciabila zona de risc patogen.Focare isolate de tripanosomiaza se mai gasesc insa si in Leone, dar majoritatea acestora nu sunt inca sufficient probate si cunoscute, ceea ce face ca aria geografica Africana controlata de boala somnului sa fie destul de incerta.Cu toate acestea, se apreciaza ca aria de risc a tripanosomiazelor africane cuprinde un numar de 55-60 milioane de oameni, din care numai 4 milioane de personae pot beneficia de asistenta medicala in caz de contaminare.In 1996, in Africa s-au inregistarat official numai 30000 de noi cazuri de imbolnavire, dar din cauza deficienteleor sistemului de control medical, se apreciaza ca, in realitate, numarul acestora este de cel putin 300.000.

In anumite focare epidemice din Angola, Congo si Sudan, rata medie a morbiditatii de gen era, in 1960, de aproximativ 20% dar incepand din anul 1970, situatia s-a inrautatit atat de mult, incat in aceleasi focare, rata imbolnavirilor a atins valori de peste 50% facand ca boala somnului sa devina principala cauza a mortalitatii, alaturi de infectiile HIV.Drept consecinta, impactul acestei boli asupra dezvoltarii statelor afectate este extreme de negative fiindca,pe de o parte boala somnului deterima reducerea fortei de munca si efectivului de animale,impiedicand dezvoltarea economica a zonelor (in special rurale) afectate, iar pe de alta parte ea ameninta integritatea biologica,economica si sociala a comunitatilor care traiesc in zone endemice,constituind un obstacol major in cala progresului regional.

Protozoarele flagelate responsabile pentru Tripanosoma, specia brucei, dar fiindca prezinta caractere morfologice diferite si provin din rezervoare geografice diferite,ele au fost clasificate in doua varietati distincte: Tripanosoma brucei gambiense si T. brucei rhodesiense.Ambele flagellate patogene au corp alungit,de forma helicoidala si lungime de 10-30 micro,care contine citoplasma albastra si un nucleu mare,rosu,situate la polul posterior,de la care porneste flagelul,a carui lungime,grosime,mobilitate si forma variaza insa in functie de varietate.

De asemenea,diferentierea celor doua varietati de trypanosome se poateface se pe baza unor criterii epidemologice; T. gambiense fiind un parazit specific uman, iar T. rhodesiense fiind adaptata la unele specii de animale salbatice si domestice,ceea ce-I confera capacitate patogene sporite.In plus,tinand contsi de faptul ca ciclul de viata al parazitilor Tripanosoma se desfasoara in doa gazed diferite:omul,alaturi de anumite ierbivore domestice (vitele) si salbatice (gazdele),cu character de gazed definitive si anumite specii de muste-vectoare (din genul Glossina) cu character de gazed intermediare,rezulta ca de fapt,aria patogena in care acestia se pot transmite depinde nemijlocit de conditiile enviromentale specifice in care se dezvolta habitatul agentilor lor vectori (mustele te-te) si cum acestea sunt amplu differentiate de la regiunile estice la cele vestice ale Africii, atunci si caracteristicile patogene ale tripanosomelor variaza de la o varietate la alta, rezultand entitati clinice omoloage:boala somnului gambiana si rhodesiana,localizate in regiunile geografice corespunzatoare ale Africii.
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.