Trihotomia semnului dupa Ch S Peirce

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In lucrarea intitulata La semiosis sociale (aparuta in 1977, in "Documents de Travail et Prepublication", '64, Urbino), Eliseo Veron urmareste corespondentele existente intre teoriile lui Gottlob Frege si Ch. S. Peirce privitoare la structura ternara a semnului. Eliseo Veron reproduce in acest context punctul de vedere peircean asupra procesului semiozic: "Este important sa se retina exact ce inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trihotomia semnului dupa Ch S Peirce

In lucrarea intitulata La semiosis sociale (aparuta in 1977, in "Documents de Travail et Prepublication", '64, Urbino), Eliseo Veron urmareste corespondentele existente intre teoriile lui Gottlob Frege si Ch. S. Peirce privitoare la structura ternara a semnului. Eliseo Veron reproduce in acest context punctul de vedere peircean asupra procesului semiozic: "Este important sa se retina exact ce inteleg eu prin semiosis.

Orice actiune dinamica sau actiune a unei forte brutale fizice sau psihice are loc fie intre doi subiecti (care reactioneaza la fel amindoi sau unul este agent si celalalt pacient, total sau partial), fie este rezultanta actiunii intre perechi. Dar prin semiosis inteleg, dimpotriva, o actiune sau influenta care este, sau implica, cooperarea a trei subiecti (subjects) [suporturi], si anume un semn, obiectul si interpretantul sau (subl. n.), care formeaza o relatie ternara (tri-relative influence) ireductibila la actiuni intre perechi.desemna in greaca perioadei romane actiunea oricarui semn; definitia mea confera oricarui lucru care actioneaza astfel numele de AŠsemn>>".

Asadar, pe masura ce semnul devine obiect de reflectie, acesta imbraca trei aspecte (care genereaza la rindul lor asa-numitele trihotomii peirceene): aspecte ale semnului (semnul in relatie cu el insusi), aspecte ale obiectului (semnul in relatie cu obiectul) si aspecte ale interpretantului (adica semnul in relatie cu efectul sau asupra cuiva).
Capitolul de mai sus infatiseaza tipologia semnului in conformitate cu teoria pusa in circulatie de Ch. S. Peirce. Elementele constitutive au fost explicitate in vederea statuarii unei terminologii utilizate in acest curs si a recunoasterii lor cu usurinta in aplicatiile viitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.