Trianonul si inconsistenta antirevizionismului romanesc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Liceu

Publicistul american Robert Kaplan publica o carte, "Balkan Ghost", in 1994, pe cat de interesanta si credibila pentru necunoscatori, pe atat de plina de inexactitati in ceea ce priveste Romania. Intre multe alte neadevaruri se afla si acesta: "Dupa razboi, PCR care a guvernat Transilvania a reintrodus sistemul de apartheid medieval, dar de data aceasta cu romanii ortodocsi deasupra".

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trianonul si inconsistenta antirevizionismului romanesc

Publicistul american Robert Kaplan publica o carte, "Balkan Ghost", in 1994, pe cat de interesanta si credibila pentru necunoscatori, pe atat de plina de inexactitati in ceea ce priveste Romania. Intre multe alte neadevaruri se afla si acesta: "Dupa razboi, PCR care a guvernat Transilvania a reintrodus sistemul de apartheid medieval, dar de data aceasta cu romanii ortodocsi deasupra".

E uimitor, intrucat tot un american, Robert King, a publicat, la Hoover Institution Press, o istorie a Partidului Comunist din Romania. Robert King constata ca "Partidul comunist a lucrat in Transilvania prin Uniunea Populara Maghiara...". Fapt confirmat, in 1990, intr-un articol din Le Figaro (nr. 14120 din 18 ianuarie) de Gaspar Tamas, originar din Transilvania, ajuns deputat la Budapesta in 1990.

5) Suspinele unui presedinte francez senil, la Budapesta, pentru pierderea de catre Ungaria a Croatiei, Slovaciei si Transilvaniei, au o legatura si cu nestiinta, dar nu numai.6) In dictionarul Le petit Larousse din 1993 sunt mai multe articole parca aduse direct din laboratoarele Kominternului: "Kun Bela, revolutionnaire hongrois. Il instaura en Hongrie la republique de Conseils (1919) qui ne put resister a l'invasion roumaine.

Refugie en URSS, membre du Komintern, Bela Kun fut execute. Il fut rehabilite en 1956" s.a. Am dat si aceste exemple de nestiinta, intrucat nu operele stiintifice ale unui David Prodan sau Seton-Watson vor fi citite de guvernantii de la Washington, Londra sau Berlin, ci carti usoare, de calatorii, de eseistica de tipul celor citate.
Stipulatiile flagrante ale tratatelor de pace.Iata cateva dintre hotararile flagrante ale Conferintelor de pace din 1919-1920:

1) O decizie plina de consecinte este aceea a abandonarii a 3,3 mil. de germani in noul stat cehoslovac alaturi de 3 mil. de slovaci si 6,68 mil. de cehi (cf. recensamantului cehoslovac din 1930); germanii fiind situati la granitele Germaniei si Austriei. Problema sudetilor era o problema reala si doar formal dificila - germanii sudeti au apartinut istoric marcii Boemiei si Moraviei, ulterior, inglobate in posesiunile habsburgice.

Nedreptatea Kakaniei care siluia zeci de popoare, inclusiv pe cehi, n-a fost rezolvata in sens wilsonian, ci doar translata.2) Romanii din Valea Timocului au fost si ei uitati nu numai de decidenti, prin nestiinta, ci si de negociatorii romani, uitati intentionat cu gandul la integritatea Banatului. Penibila si lipsita de morala judecata! Nu numai ca n-au obtinut Banatul intreg, el fiind la ora Conferintei ocupat de trupele sarbe, ci au pierdut doua plase cu majoritati romano-germane covarsitoare: Varset si Biserica Alba. Au mai fost complet uitati aromanii, e drept foarte raspanditi.

Din surse ale organizatiilor vlahilor sud-dunareni ei ar numara astazi peste doua milioane.3) Romanii din Transnistria, primii care au cerut, in 1917, drepturi nationale, au fost si ei uitati de negociatorii romani, probabil si din nestiinta. E de pomenit aici "Statutul pentru stabilirea de catre Rusia si Turcia a granitei Moldovei pe Bug" din 12 septembrie 1740 si mai ales constatarile trimisului guvernului rus din 1766 in Transnistria, ofiterul Andrei Constantinov.

In raportul facut de ofiter, acesta arata ca nu a intalnit nici un rus si a auzit doar vorba moldoveneasca si tatarasca!* O alta dovada irefutabila a existentei romanilor dincolo de Nistru este chiar crearea Republicii Autonome Sovietice Moldovenesti, in Transnistria in 1924.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.