Trezoreria publica

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.91

nivel: Facultate

Autori romani precum Gheoghe Manolescu ori Tatiana Mosteanu au caracterizat trezoreria drept A organism care centralizeaza si organizeaza ansamblul incasarilor si platilor statului, trezoreria fiind considerata un subiect non-financiar, beneficiar al creatiei monetare A>>-una din diferentele fata de trezoreria franceza.

Actul normativ cu cea mai buna rezonanta in materie de d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trezoreria publica

Autori romani precum Gheoghe Manolescu ori Tatiana Mosteanu au caracterizat trezoreria drept A organism care centralizeaza si organizeaza ansamblul incasarilor si platilor statului, trezoreria fiind considerata un subiect non-financiar, beneficiar al creatiei monetare A>>-una din diferentele fata de trezoreria franceza.

Actul normativ cu cea mai buna rezonanta in materie de definitie este OUG 146/2002 conform careia trezoria reprezinta A un sistem unitar si integrat prin care statul asigura efectuarea unor operatiuni de incasari si plati privind fondurile publice, inclusiv datoria publica si alte operatiuni ale statului, in conformitate cu conditiile de siguranta din legile speciale in vigoare A>>.

Unii autori romani considera trezoreria statului drept o institutie financiara prin care se deruleaza constituirea si utilizarea fondurilor publice sub un control fiscal si financiar preventiv, se gestioneaza datoria publica inclusiv serviciul ei, se efectueaza plasamente financiare, se atrag disponibilitati banesti sub forma imprumuturilor de stat din economie si strainatate in vederea finantarii si refinantarii datoriei publice si deficitelor bugetare si se efectueaza operatiuni ce tin de interventia statului in economie.

1. are menirea sa gestioneze fondurile bugetare preponderent de natura fiscala, fonduri speciale si extrabugetare a imprumuturilor de pe piata interna si externa a celor de la BNR, a surselor constituite din privatizare, mai recent a unor disponibilitati provenite de la persoane fizice si juridice;

2. trezoreria publica efectueaza incasarile intr-o anumita ordine in functie de natura si provenienta, iar cheltuielile sunt realizate doar dupa un control prealabil privind destinatia acestora, in functie de natura si categorie, adica realizeaza si un criteriu de eficienta in gestionarea fondurilor publice la nivel teritorial;
3. in varianta in care incasarile nu acopera platile, statul ii incredinteaza sarcina de a-si procura necesarul de resurse, respectiv posibilitatile de plasare a excedentului pe criterii strict economice;

4. ca si in Franta, desi mult mai timid, statul ii incredinteaza o serie de obiective de finantare sau refinantare ori de creditare a agentilor economici, inclusiv persoane fizice. Si in Franta aceasta ultima posibilitate s-a estompat datorita volumului ridicat de munca si deci a costurilor inalte in raport cu profitul castigat. Tot trezoreriei publice ii revine sarcina eliberarii unor autorizatii, a unor "scrisori de confirmare" pentru producatorii de interes national, subventionarii unor cheltuieli importante cum ar fi cele privind amenajarea teritoriului, avansuri pentru progresul tehnic, sustinerii pe cale nerambursabila a unor ramuri (industria aeronautica), restructurarii unor ramuri economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.