Trepte ale initierii erotice la Mihai Eminescu si Mircea Eliade

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Insula lui Euthanasius este apropiata insulelor transcedentale indiene Svetadvipa ("dvipa" insemnand in limba sancrita "insula") si Sukhavai din legenda hindusa si lacului Anovatapa in cea buddhista (Amita Bhose). In aceasta insula intalnim elemente paradisiace: cele patru izvoare care sunt o reminescenta a celor patru fluvii ale Raiului (Facerea,2,10), vegetatia luxurianta din insula mica este o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trepte ale initierii erotice la Mihai Eminescu si Mircea Eliade

Insula lui Euthanasius este apropiata insulelor transcedentale indiene Svetadvipa ("dvipa" insemnand in limba sancrita "insula") si Sukhavai din legenda hindusa si lacului Anovatapa in cea buddhista (Amita Bhose). In aceasta insula intalnim elemente paradisiace: cele patru izvoare care sunt o reminescenta a celor patru fluvii ale Raiului (Facerea,2,10), vegetatia luxurianta din insula mica este o replica a "gradinii" din mijlocului Paradisului.

Insula lui Euthanasius, cu structura ei de cercuri concentrice (pestera din insula aflata in mijlocul lacului de pe insula din mijlocul marii) este un evident centru al lumii, reeditand, prin topografia sa (raurile care se varsa in lac) si prin intreaga-i infatisare, Paradisul. Un Paradis interzis privirilor, caci, din afara, insula lui Euthanasius nu este decat un grup de stanci sterpe, prin care poate trece numai cel chemat- purificat prin somn (ca Ieronim), purificat prin scufundarea in apele marii (ca Cezara), dar oricum desprins si dezbracat de straiele conventionale ale existentei sale sociale(5).

Insula nu are un rol intamplator in istoria pasiunii lui Ieronim si a Cezarei, ea reprezentand adevaratul centru al povestirii datorita faptului ca, nu numai ca face posibila intalnirea finala intre indragostiti, dar mai ales pentru ca magia insulei, ea singura, rezolva drama personajelor. Ieronim nu izbuteste sa se indragostesca de Cezara decat dupa ce o contempla, pe malul lacului din insula. Nuditatea acesteia nu are nimic licentios; ea pastreaza, in proza lui Eminescu, sensul originar, metafizic de "dezbracare de orice forma" reantoarcerea la primordial, la preformal.

De "aceasta" Cezara se indragosteste Ieronim. Repetatele lor intalniri in "cetate", cu toata pasiunea dezlantuita a fecioarei, nu izbutisera sa topeasca rezerva, placiditatea, melancolica sovaire a lui Ieronim. "Insula", insa, participa la o geografie mitica, nu reala. Aici, Ieronim regaseste starea edenica. "Adesea, in noptile calde se culca gol pe malurile lacului, acoperit numai cu o panza, de in, si atunci natura intreaga, murmurul izvoarelor albe, vuirea marii, maretia noptii, il aducea intr-un somn atat de tare si fericit, in care traia doar ca o planta, fara durere, fara vis, fara dorinta".

Beatitudinea adamica a lui Ieronim se repudiaza vointa schopenhaueriana de a trai prin confuzie cu natura in ipostaza de apa, se completeaza cu ivirea Evei-Cezarei, o Venus, emanatie a apelor feminine. Un alt ciclu al erosului simbolic transforma insa inotul ei intr-o cuplare cu Oceanul (masculin) Eminescu inchipuind o apa bivalenta, inzestrata cu magnetismul dorintei: "Cand piciorul ei etingea marea, cand simtea apele mangaindu-i corpul, surasul sau devenea iar nervos si salbatec, cu toata copilaria ei; in lupta cu oceanul batran, ea se simtea reantinerind (...)si se lasa imbratisarii zgomotoate a oceanului (...) tologindu-se voluptos de patul de valuri".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.