Trenduri in studiul grupurilor de lobby europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.84

nivel: Facultate

Interesele apar mereu acolo unde exista si puterea. UE a capatat o serie intrega de puteri. Presiunea de adaptare la sistemul European este determinata atat de stimulente interne cat si externe. Din punct de vedere al contextlui extern, UE a capatat o serie intreaga de competente legislative si institutionale. Mai mult, are si competente ce privesc alocarea si realocrea de resurse prin distribuire[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trenduri in studiul grupurilor de lobby europene

Interesele apar mereu acolo unde exista si puterea. UE a capatat o serie intrega de puteri. Presiunea de adaptare la sistemul European este determinata atat de stimulente interne cat si externe. Din punct de vedere al contextlui extern, UE a capatat o serie intreaga de competente legislative si institutionale. Mai mult, are si competente ce privesc alocarea si realocrea de resurse prin distribuirea veniturilor si a subventiilor.

In acelasi timp, exista o serie de stimulente interne, care vin chiar din partea institutiilor europene, pentru ca grupurile de interese private sa se organizeze si la nivel european. Dintre institutiile europene, Comisia este cea care a incurajat cel mai mult cooperarea la nivel trans-national a grupurilor de interese, a initiat retele la nivel european si a oferit unele privilegii cum ar fi acces rivilegiat la procesul legislativ si suport financiar. Comisia a facut aceste lucruri in mod ad hoc, dar in mod repetat si de-a lungul unei perioade lungi de timp deoarece grupurile de interese pot oferi bunuri necesare institutiilor comunitare cum ar fi expertiza si suport.

Comisia - fiind responsabila cu initierea politicilor dar avand resurse limitate este dependenta de expertiza externa. Aceata nu doar atrage dar si organizeaza o retea vasta de consultare. Pentru a nu fi dependenta de expertiza oferita de statele membre, Comisia include in procesul de consultare toate tipurile de interese private.La nivelul UE nu exista un singur sistem de intermediere a intereselor, ci mai multe
Ipoteza lui Kohler-Koch este aceea ca la nivelul UE nu se va impune niciodata un sistem convergent, unitar de reprezentare a intereselor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.