Trei calatori francezi de la Koi

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Pe urma, Ioan Potcoava a fost asezat tot de cazaci si hatmanul cazacesc a stat in rindul boierilor Moldovei la Iasi, citeva luni de zile. Si au venit si alti falsi Ioan Voda, precum si un Alexandru Voda, un Constantin Voda, cari toti erau sprijiniti de cazaci, bucurosi ca, in loc de a prinde pe drumetii mai rari, sa prade o tara intreaga care-si refacea bogatia in timp de citiva ani de zile. Un fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trei calatori francezi de la Koi

Pe urma, Ioan Potcoava a fost asezat tot de cazaci si hatmanul cazacesc a stat in rindul boierilor Moldovei la Iasi, citeva luni de zile. Si au venit si alti falsi Ioan Voda, precum si un Alexandru Voda, un Constantin Voda, cari toti erau sprijiniti de cazaci, bucurosi ca, in loc de a prinde pe drumetii mai rari, sa prade o tara intreaga care-si refacea bogatia in timp de citiva ani de zile. Un fiu al lui Alexandru Lapusneanu, Petru Cazacul, s-a numit asa, desi era moldovean, pentru ca fusese sustinut tot de cazaci. Si pe vremea lui Mihai Viteazul au jucat un rol mare in luptele acestuia.

Pe acesti cazaci ii intilneste calatorul nostru, care li zice "Ies couzaquis". Ei faceau drumurile cu totul nesigure. Drumurile acestea, ni spune calatorul, sint cutreierate in cea mai mare parte de familii care locuiesc in carute cu mai multe rinduri si care au in ele pina si mori de vint pentru faina. E vorba deci de tatari, cari locuiau in ce se numeste de cronicari, in secolul al XVII-lea, cosuri, cam cum sint azi carutele cu care coboara satenii de la munte cind merg sa culeaga recolta la ses.

in ce priveste cetatile de aici, Fourquevaux cunoaste Chilia si Cetatea Alba, care aveau garnizoane de ieniceri. Statea in ele un vames turcesc, si erau inchinate -- cel putin Chilia -- unei fundatiuni religioase din Orient; si sultana Valide, mama sultanului, avea drepturi asupra veniturilor orasului. La Cetatea Alba guvernatorul tinea doua biete galere.Prin mlastinile acestea era un numar colosal de tintari. ii simte calatorul, care stie si cind s-a luat Cetatea Alba: "acum nouazeci si cinci de ani". Acest amanunt arata ca in localitate se pomeneau vremurile moldovenesti.

Cetatea avea inca turnurile cele mari, zidurile duble, santurile adinei, "de moda veche". Cea mai mare parte s-a pastrat pina in zilele noastre, si cetatea este, cum am mai'spus, cea mai importanta constructie militara din tot cuprinsul Romaniei mari. Mahalalele erau intinse, insa facute de lemn, intocmai ca si casele din Constantinopol.
Ca sa continue drumul, calatorul francez a trebuit sa se suie in cara cu boi, si cu ele a mers pina la localitatea pe care o numeste "Porcaer", Purcari, care era granita intre locul domnului moldovean si teritoriul sultanului. "Regiunea aceasta", scrie el, e putin locuita si putin fertila, afara de pasuni.

Vite sint multe, si foarte ieftene, in aceasta regiune: boi, cai, oi, capre, si aceste vite le prada "Ies couzaquis", hoti goniti din Polonia, Rusia si terile vecine, supt groaza carora traieste toata tara, asa ineit noaptea trebuie sa stea cineva sa pazeasca tabara aprinzind focuri, care erau foarte necesare din cauza frigului, adus de vintul din stepa. imprejurarile acestea de frig si hrana proasta au facut ca drumetii sa se si imbolnaveasca. Cu francezul era si un italian si alti tovarasi. N-aveau ca hrana decit piscoturi si carne sarata. Cu toate acestea, faceau haz de nacaz: italianul s-a apucat sa joace si comedia lui italiana, Arlechino, in stepa basarabeana...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.