Traumatismele cranio-cerebrale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Liceu

Apare imediat dupa trauma si este rezultatul fortelor mecanice asupra craniului si creierului in momentul impactului (de ex. contuziile cerebrale de la nivelul suprafetei emisfererlor cerebrale, leziunea axonala difuza si a substantei albe, leziunea vasculara difuza). Rezulta leziuni neurologice focale sau generalizate, precum si alte modificari patologice neuronale ce duc la dezaferentare tardiva[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traumatismele cranio-cerebrale

Apare imediat dupa trauma si este rezultatul fortelor mecanice asupra craniului si creierului in momentul impactului (de ex. contuziile cerebrale de la nivelul suprafetei emisfererlor cerebrale, leziunea axonala difuza si a substantei albe, leziunea vasculara difuza). Rezulta leziuni neurologice focale sau generalizate, precum si alte modificari patologice neuronale ce duc la dezaferentare tardiva si/sau leziuni secundare. Exista doua categorii de leziuni cerebrale
primare:

a) Leziunea difuza este produsa de accelerarea si decelerarea brusca a capului. Se produce fie o scurta perioada de pierdere de constienta ("comotie cerebrala") fie coma postraumatica prelungita datorata leziunilor axonale difuze. Acest tip de leziune se poate insoti si de hematom subdural ca urmare a lezarii venelor comunicante sau ca urmare a contuziei craniene prin contralovitura. Cascada fiziopatologica a leziunii cerebrale difuze: impactul initial produce un defect la nivelul membranei axonului, antrenand schimburi ionice (in special Ca2+) si depolarizare axonala.

Astfel, apar anomalii ale transmiterii impulsului in reteaua neuronala ce duc la disfunctie neuronala globala manifestata prin coma primara. Aceasta din urma nu este cauzata de compresia vreunei structuri intracraniene. Fortele mecanice initiale afecteaza structura axonului, mai ales la nivelul nodurilor Ranvier. Distructia nodala determina leziune interna axonala, fiind urmata fie de degenerare axonala secundara, prin acumulare excesiva de Ca2+ intracelular, fie se produce repararea axonului cu refacerea functionalitatii sale.

b) Leziunea focala este produsa de lovirea directa a cutiei craniene sau a substantei cerebrale de proeminentele osoase ale cutiei craniene si care determina contuzie, dilacerare si hemoragie cu diverse localizari (extradural, subdural, subarahnoidian). Cascada fiziopatologica a leziunii focale: aparitia zonei de contuzie sau a hematomului produce efect de masa la nivel local. Secundar, poate determina deplasarea substantei cerebrale si hernierea prin foramen magnum cu compresia trunchiului cerebral - evenimente ce preced pierderea constientei.

Compresia prelungita determina hemoragie in trunchiul cerebral. La nivel celular se presupune ca leziunea focala produce progresiv zone concentrice de distructie tisulara (zone de penumbra) in jurul punctului de impact direct. Aceste zone cuprind zone ischemice si/sau edem, induse de mecanisme inflamatorii si citotoxice. Frecvent se intalneste asocierea de leziuni difuze cu cele focale, cu caracteristici specifice ambelor tipuri de leziuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.