Traumatismele abdominale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.64

nivel: Facultate

Agentii vulneranti responsabili pentru acest tip de leziuni abdominale sunt variati : cutit, arme, cioburi de sticla, foarfec etc.Ficatul si intestinul subtire sunt de obicei cele mai afectate in leziunile prin injunghiere. In leziunile prin impuscare, ordinea, in functie de frecventa, a organelor lezate este: intestin subtire, colon, ficat.

Majoritatea leziunilor abdominale prin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traumatismele abdominale

Agentii vulneranti responsabili pentru acest tip de leziuni abdominale sunt variati : cutit, arme, cioburi de sticla, foarfec etc.Ficatul si intestinul subtire sunt de obicei cele mai afectate in leziunile prin injunghiere. In leziunile prin impuscare, ordinea, in functie de frecventa, a organelor lezate este: intestin subtire, colon, ficat.

Majoritatea leziunilor abdominale prin injunghiere sunt localizate la nivelul cadranelor superioare, in cadranul stang mai frecvent decat in cel drept. Sunt multiple in 20% din cazuri si implica si toracele in 10% din cazuri. O mare parte din aceste traumatisme nu sunt insotite si de leziuni intraperitoneale si incidenta variaza proportional cu directia de intrare in cavitatea peritoneala.Morfopatologia traumatismelor organelor parenchimatoase abdominale.

Leziunile sunt in functie de natura, intensitatea si modul de actiune ale agentului vulnerant care poate duce la aparitia de rupturi, hematoame subcapsulare, leziuni ale capsulei si parenchimului sau chiar leziuni explozive. Rupturile traumatice de splina pot fi partiale sau totale, longitudinale sau transversale, cu sau fara interesarea vaselor din hil. In cavitatea peritoneala se colecteaza o cantitate mare de sange intr-un timp scurt deoarece rupturile splenice nu fac hemostaza spontana.

Rupturile complete (cand este sectionat intregul parenchim), pot duce la detasarea unor portiuni mai mici sau mai mari din parenchimul splenic, ducand uneori la desprinderea intregului organ de pediculul sau vascular.Ruptura splenica subcapsulara determina aparitia unui hematom intrasplenic care, prin dezvoltarea sa, poate duce la fisura capsulei si extravazarea sangelui cu realizarea unui hematom perisplenic.Splinele patologice se rup usor deoarece hipertrofia si aderentele reduc mobilitatea organului si fac friabila pulpa splenica.

Un fenomen morfopatologic aparte, secundar rupturilor splenice il constituie splenoza - insamantarea sau autotransplantarea de fragmente din splina rupta de seroasa peritoneala. Aceste leziuni pot ramane asimptomatice, dar pot genera in timp aderente care vor duce la ocluzie intestinala. Ficat:Contuziile hepatice, unice sau multiple, pot fi localizate pe orice suprafata a organului, fiind diverse ca intindere, profunzime si gravitate.O leziune hepatica are gravitate mai mica atunci cand este situata la periferia ficatului si are o gravitate mai mare cand este centrala sau bilobara.

Leziunile superficiale sunt produse de forte contondente mai putin importante, ducand la aparitia de fisuri ale capsulei Glisson sau leziuni parenchimatoase care duc la formarea unor hematoame subcapsulare. Acesea se pot rupe si evacua in peritoneu sau se pot deschide in caile biliare intrahepatice. De asemenea ele pot determina compresiune pe capsula sau pe elementele vasculo-biliare intrahepatice ducand la necrozarea acestora.

Plagile contuze hepatice care intereseaza capsula Glisson pot imbraca si aspectul unor rupturi capsulare si parenchimatoase, lineare sau neregulate, zdrobiri, dilacerari parenchimatoase, rupturi explozive uneori cu detasari de parenchim hepatic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.